Учора тривали консультації між більшістю та опозиціє щодо розблокування роботи парламенту та розв’язання основної проблеми — особистого голосування депутатів. Облога парламентської трибуни й президії тривала всі вихідні. Адже демонстрація у п’ятницю, як працює горезвісна сенсорна кнопка, до жодних поступок у політичному протистоянні не призвела: депутати з Партії регіонів перехитрили диво-техніку своїми мобільниками та... зубочистками. Кнопка реагувала на мобільники в металевому корпусі так само, як і на палець. А працівник парламентського апарату віртуозно проголосував з одного депутатського місця за трьох за допомогою зубочисток. Більшість хотіла довести опозиції, що немає сенсу в увімкненні сенсорної кнопки, бо вона не забезпечує особистого голосування, її легко обманути. Натомість опозиція блокування не зняла. Продовжувала наполягати на особистому голосуванні: якщо не сенсорною кнопкою, то будь-яким іншим способом — руками чи бюлетенями. За вихідні до чергування в сесійній залі до депутатів із фракції «УДАР» долучилися й деякі позафракційні. 

Сьогодні за планом мало б розпочатися пленарне засідання парламенту. Однак традиційну погоджувальну раду лідерів фракцій і голів комітетів було скасовано, натомість лідери фракцій знову зібралися на нараду з Головою Верховної Ради Володимиром Рибаком для пошуків шляхів розблокування роботи парламенту. Під час перемовин усі політичні сили були єдині в тому, що в парламенті повинно бути особисте голосування. Однак яким шляхом цього досягти — думки знову розходяться. Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов запевнив, що більшість «готова йти на особисте голосування». Однак не погоджується із пропозиціями опозиції голосувати руками або бюлетенями, оскільки сенсорна кнопка не гарантує особистого голосування. О. Єфремов нагадав, що депутати можуть в один день голосувати 20 і більше законів, розглядати понад 800 поправок до одного закону. Тому для голосування руками знадобиться надзвичайно багато часу. Окрім того, лічильна комісія буде не в змозі гарантувати правильний підрахунок голосів під час такої великої кількості голосувань. Водночас регіонали, за словами О. Єфремова, готові погодитися з варіантом, запропонованим лідером фракції «Батьківщина» Арсенієм Яценюком: проводити голосування два рази на тиждень, у вівторок і четвер у другій половині дня.  Партія регіонів пропонує створити робочу групу для модернізації системи голосування, проаналізувавши впродовж місяця досвід європейських та інших країн й обрати найприйнятнішу форму для нашої держави. Водночас О. Єфремов висловив думку, що вирішення політичної кризи в парламенті неможливе без розв’язання основної проблеми — скасування депутатської недоторканності. Він запевнив, що Партія регіонів готова за це проголосувати.

Опозиція вже не наполягатиме на ввімкненні сенсорної кнопки, оскільки її можна легко обманути. І пропонує голосувати або руками, або встаючи, або виходячи із залу, або бюлетенями. 

Лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко заявив, що депутати з його фракції блокуватимуть роботу парламенту доти, поки не буде знайдено механізм особистого голосування.

А лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк повідомив, що його політична сила ініціює створення робочої групи з опрацювання нового виборчого закону із суто пропорційною виборчою системою з відкритими партійними списками, що унеможливить фальшування.

Відбулася також зустріч Голови Верховної Ради Володимира Рибака та депутатів фракції  «Батьківщина». Однак і на ній жодних домовленостей не було досягнуто. За словами керівників фракції Арсенія Яценюка та Сергія Соболєва, опозиціонери порушували не лише питання особистого голосування, а й звільнення політв’язнів, нереагування прокуратурою на побиття депутатів тощо. Під час цієї зустрічі було заявлено, що «Батьківщина» ініціює процес позачергових парламентських виборів. «Це єдиний вихід із політичної кризи», — сказав А. Яценюк.

По обіді після чергового раунду перемовин лідерів фракцій із Головою Верховної Ради Володимиром Рибаком керівник фракції «УДАР» Віталій Кличко повідомив, що депутати знайшли один із компромісних варіантів, який задовольняв би всі політичні сили. Вирішено створити робочу групу за участю представників усіх політичних сил. Сьогодні зранку перемовини триватимуть.

Водночас В. Кличко не конкретизував, про який саме компромісний варіант домовилися лідери фракцій. Він висловив сподівання, що політичні сили врешті-решт зможуть знайти вихід із парламентської кризи, наголосивши при цьому, що основною вимогою залишається питання особистого голосування кожного депутата. Депутати із фракції «УДАР» залишатимуться у сесійній залі і блокуватимуть президію доти, поки не буде прийнято остаточне рішення щодо особистого голосування. Однак у парламенті знову заговорили про можливість силового розблокування сесійної зали.

Парламентська більшість хоче провести сьогодні у сесійній залі збори депутатів, що входять до фракцій Партії регіонів та КПУ, і попередила представників опозиції про можливе «фізичне» витіснення їх із сесійної зали, щоб на зборах були присутні лише депутати із більшості. В. Кличко звернувся до інших опозиційних сил приєднатися до блокування парламенту. Він також зауважив, що позиція Голови Верховної Ради така: оскільки було надано сесійну залу для проведення зборів опозиційних депутатів, то він не може не надати залу для депутатів із більшості.

ДОСЛІВНО

Олександр ЄФРЕМОВ:

«Основна причина — що депутат сьогодні не підкоряється і не підвладний жодному закону. Ми за те, щоб скасувати депутатську недоторканність, але поки це питання вирішується в конституційному порядку, ми повинні визначитися з відповідальністю депутата за його персональну роботу в залі. Якщо депутат не працює, він повинен нести відповідальність як будь-яка людина».

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ігор Калєтнік, Голова Верховної Ради України Володимир Рибак, завідувач відділу спеціалізованих інформаційно-технічних систем Управління комп’ютерних систем Верховної Ради України В’ячеслав Чепурний, голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.