Процедура оформлення допомоги при народженні дитини займе не більш як десять днів. До того ж батькам для того, щоб стати на облік, не потрібно буде обходити чотири інстанції. Всі необхідні довідки органи соціального захисту населення збиратимуть самостійно.

Відповідний проект закону про внесення доповнень до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» (щодо скорочення кількості документів для отримання державної допомоги при народженні дитини) №2313 зареєстрував Перший заступник Голови Верховної Ради Ігор Калєтнік.
Документом, зокрема, пропонується скасувати низку документів, які раніше були необхідні батькам для встановлення на облік в органах соціального захисту населення. А саме — витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження дитини, а також довідку про склад сім’ї.
«Саме через наявність у переліку такого документа, як довідка про склад сім’ї, з початку року виникли проблеми з отриманням виплат на дитину для сімей, які народжують не вперше. Адже за законом з нового року реєстрацію та зняття з місця реєстрації громадян, а відповідно і наповнення реєстру про склад сім’ї, проводить Державна міграційна служба. Тоді як довідку про склад сім’ї видавали ЖЕКи. Громадяни стали заручниками правової колізії», — пояснив Ігор Калєтнік.
Він додав, що Міністерство соціальної політики замість того, щоб удосконалити перелік документів, необхідних для отримання допомоги при народженні дитини, повернуло раніше діючий порядок. За яким батьки для того, щоб зареєструвати дитину, повинні пройти чотири інстанції.
«Законопроектом пропонується запровадити новий порядок. Для отримання допомоги при народженні дитини батьки в органах соціального захисту населення заповнюватимуть лише одну заяву — в довільній формі. У ній зазначатимуть дані для реєстрації місця проживання дитини. А також пред’являтимуть паспорт та свідоцтво про народження дитини. Для батьків цей перелік документів буде вичерпним. За даними заяви місце проживання дитини автоматично реєструватимуть у Державній міграційній службі. Усі інші необхідні дані орган праці та соціального захисту населення збиратиме самостійно -в порядку обміну інформацією між органами державної влади. І впродовж десяти днів прийматиме рішення про надання допомоги», — розповів співавтор законопроекту.
Окрім того, новий порядок не лише спростить процедуру отримання допомоги при народженні дитини, а й здешевить її.
«Документом пропонується скасувати витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, який на сьогодні коштує 73 гривні. Він абсолютно не потрібний громадянину, тому що інформація, що міститься в ньому, повністю дублює інформацію, яку зазначено в свідоцтві про народження дитини», — розповів член ЦК президії КПУ.
«Ця законодавча ініціатива передусім зекономить батькам час. І дасть змогу присвятити більше уваги вихованню та догляду за малюком. Замість того, щоб витрачати сили на збирання довідок і оббивати пороги владних кабінетів», — підсумував Ігор Калєтнік.
Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради.