Заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський направив до обласних та міських рад свій проект закону про внесення змін до Закону «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (щодо роздрібної торгівлі алкогольними напоями, пивом та тютюновими виробами) (р. н. 1245) для обговорення представниками місцевих громад та у профільних комісіях.

Руслан Кошулинський висловив переконання, що Верховна Рада повинна постійно підтримувати зворотній зв’язок із місцевими громадами. «Таке спілкування є необхідною передумовою створення ефективних законів, спрямованих на розв’язання актуальних проблем українського суспільства. Розробляючи та ухвалюючи законопроекти, народні депутати України мають покликатися до досвіду та потреб місцевих громад», — наголосив він.
Окреслюючи суть питання, заступник глави парламенту зазначив, що відсутність належних механізмів значно ускладнює реальний вплив органів місцевого самоврядування на ситуацію із продажем алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Він повідомив, що внесений проект закону передбачає значне розширення повноважень органів місцевого самоврядування стосовно регулювання та контролю за роздрібним продажем алкогольних напоїв і тютюнових виробів.
Зокрема, пропонується надати міським, сільським та селищним радам повноваження визначати кількість ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем і тютюном за квотою одна ліцензія на 10 тисяч мешканців та ухвалювати рішення про продаж таких ліцензій на аукціоні, а виконавчим органам цих рад — видавати відповідні ліцензії суб’єктам підприємництва. Органам місцевого самоврядування також пропонується надати право запроваджувати додаткові обмеження місць та часу продажу пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів.
Окрім того, законопроектом передбачено визначити вимогу обов’язкового просторового відокремлення точок продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів від точок продажу інших товарів; збільшити мінімальний вік покупців алкогольних напоїв, пива та тютюнових виробів з 18 до 21 року; заборонити продаж алкогольних напоїв у радіусі 200 метрів від наявних земельних меж загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів, на території автозаправних станцій; з 22-ї години вечора до 8-ї години ранку (крім продажу на розлив у закладах громадського харчування) та особам, що перебувають у стані алкогольного сп’яніння.
Р. Кошулинський попросив голів місцевих органів влади розглянути його проект закону з точки зору відповідності інтересам місцевої громади та внести зауваження і пропозиції стосовно можливих шляхів розв’язання проблеми.
Прес-служба заступника Голови Верховної Ради.
ЦИТАТА
Руслан КОШУЛИНСЬКИЙ, заступник Голови Верховної Ради:
«Органи місцевого самоврядування завжди були і залишаються найближчими до громади. Саме вони покликані забезпечувати основні потреби людей і тому якнайкраще знають та розуміють їх нагальні життєві проблеми».