Поки що економічно активні підприємства, зокрема, феросплавні заводи, які давали роботу тисячам людей і мільярди в бюджет усіх рівнів, не працюють. Так, на Запорізькому заводі феросплавів у січні 2013 року, порівняно з січнем 2012, падіння становило 84 відсотки. Нині тут працює всього одна піч, зупинити яку не можна, бо вона задіяна в технології очищення стоків. Підприємство підраховує збитки, а бюджет недоотримує значні кошти. Без засобів до існування залишилися люди — понад чотири тисячі працівників у вимушеній відпустці. Причини не лише у загальній кризі — до зупинення заводів, зокрема, у Запоріжжі, призвели необгрунтовано високі тарифи на електроенергію. 
Феросплавники давно просять продавати їм електроенергію за тією ж ціною, за якою вона відпускається за кордон. Незважаючи на відповідні постанови уряду, численні передвиборчі обіцянки якимось чином зарадити справі, питання довго не вирішувалося.
Нещодавно в Запорізькій облдержадміністрації відбулася нарада, де обговорювалося питання роботи феросплавного заводу. Називалася і чергова дата запуску підприємства — 15 лютого. Втім, того дня на підприємстві до роботи так і не взялися. «Голос України» по коментар звернувся до виконавчого директора Асоціації виробників феросплавів Сергія Кудрявцева. Він повідомив, що заводи електрометалургійної галузі поки що не запрацювали, однак ситуація істотно змінилася на краще. 
У лютому було підписано меморандум між Кабінетом Міністрів України та підприємствами електрометалургії. Тепер тарифи на електроенергію для феросплавників будуть такими само, як для експортерів. 
Однак введено і зобов’язання для електрометалургів — кожне підприємство має щомісяця споживати не менше 50 мільйонів кіловат-годин.
Утім, Запорізький завод феросплавів, що простоює, вимушений буде порушити домовленості, адже норму йому аж ніяк не вибрати. Виробники сподіваються, що питання щодо зменшення квоти на поточний місяць буде вирішено в Кабінеті Міністрів до 20 лютого. А вже з 1 березня підприємство зможе запрацювати на повну потужність.
Запоріжжя.