Учора в столиці відбувся своєрідний день поганих доріг. Темі всепоглинаючої ямковості було присвячено кілька акцій протесту автовласників і навіть розширене засідання колегії Київської міської державної адміністрації. Воно й не дивно, адже в Києві з 26 мільйонів квадратних метрів доріг, які обслуговуються комунальною корпорацією «Київавтодор», 85% вичерпали свій термін експлуатації. 
Як результат — негайного капітального ремонту потребують 300 тисяч квадратних метрів дорожнього покриття. Та «поважний вік» автошляхів — це лише одна з причин, що призвели до такого стану. «Особливу увагу необхідно звернути на недоліки в роботі наших служб. Адже, на моє переконання, просто латаючи дірки на дорогах, ми даремно витрачаємо гроші. Нам однозначно треба виконувати якісний капітальний ремонт», — сказав голова КМДА Олександр Попов.
Розкритикувавши і якість виконання ремонтних робіт на дорогах, Олександр Попов доручив прискорити ліквідацію аварійно-небезпечної ямковості. Фінансування усіх робіт взяв під особистий контроль. До слова, за підрахунками генерального директора КК «Київавтодор», приведення вулично-дорожньої мережі столиці до ладу коштуватиме понад 270 мільйонів гривень.
Між тим подібні обіцянки українські автовласники чують не вперше. Продемонструвати те, що вірити на слово можновладцям вони більше не будуть, водії вирішили акціями протесту. Останні влаштували майже одночасно під адмінбудівлями «Київавтодору» та «Укравтодору». На акції замість прапорів принесли запчастини від автомобілів. Тим самим учасники вирішили наочно продемонструвати, що лишається від автівок після поїздок дорогами України.
Водії переконують: у гіршому стані автошляхи в країні ще не були. Звинувачують у цьому чиновників, які замість того, щоб якісно ремонтувати, розкрадають виділені кошти.
— Ми вимагаємо негайного приведення дорожнього покриття міст країни у відповідність до експлуатаційних вимог. Крім того, вимагаємо від департаменту ДАІ МВС України припинити практику відмови та уникання складання протоколів про ДТП у випадку пошкоджень автомобіля через неналежний стан доріг, — озвучив вимоги під час акції Максим Панов, представник ПП «Демократичний Альянс». Усі свої вимоги учасники акції оформили письмово у вигляді звернення, копії якого передали голові КМДА, гендиректору «Київавтодору», першому заступнику голови Державного агентства автомобільних доріг України та начальнику департаменту ДАІ МВС України. В разі, якщо всі перелічені пункти виконано не буде, вони погрожують владі масовими акціями непокори та судовими позовами.
Щоправда, юристи радять починати саме з останнього. Мовляв, лише після того, як чиновники нестимуть реальну, а не тільки «моральну» відповідальність за поганий стан доріг, щось почне змінюватись.
Тим часом триває збір підписів під зверненням до перших осіб держави і у Всесвітній мережі Інтернет. Автомобілісти та автоперевізники, що об’єдналися в ініціативу «Авто фронт», порахували, що лише 2012-го власники автівок сплатили до бюджету близько 20 млрд. гривень дорожнього акцизу, який мав би йти на ремонт доріг. Та нинішній стан проїжджих частин, мовляв, змушує їх припускати, що ці кошти було розкрадено. Фінансувати бездоріжжя і надалі водії відмовляються. І обіцяють вийти на акції непокори, якщо до 15 березня стан автошляхів не покращиться.
Між іншим, минулого тижня у Держфінінспекції України повідомили: під час ревізій регіональних служб автомобільних доріг було встановлено порушення, що призвели до збитків на загальну суму понад 225 мільйонів гривень.
Фото Олександра  КЛИМЕНКА.