Звинувачений у шахрайстві бізнесмен став членом Громадської ради при Херсонській облдержадміністрації
Безпрецедентний випадок: афганці обурені обранням до Громадської ради при Херсонській облдержадміністрації... свого ж бойового побратима. На засіданні цієї самої ради 18 січня представник регіонального осередку Української спілки ветеранів Афганістану (УСВА) Сергій Кірєєв публічно висловив протест щодо включення до структури, яка координує співробітництво виконавчої влади та найактивнішої частини громади, керівника організації УСВА у одному з районів Херсона Юрія Б. Втім, протест так і не було почуто, хоча виборам передував грандіозний скандал із кримінальним присмаком.
Як з’ясувала міліція, бізнесмен та засновник одразу кількох патріотичних організацій Юрій Б. надав до військкомату підроблені орденські книжки про нагородження його за часів служби в Афганістані орденом Червоної Зірки та медалі «За відвагу». І на цій підставі з 2006 по 2011 роки отримував 35-відсоткову надбавку до пенсії «за особливі заслуги перед Україною». 3 січня нинішнього року районний суд Херсона на своєму засіданні підтвердив, що «Юрій Б. скоїв злочин, передбачений статтею 190 частиною 1 КК України, як заволодіння чужим майном шляхом обману — шахрайство» (цитата). Однак у зв’язку з діяльним каяттям, що полягало в поверненні підсудним до Пенсійного фонду незаконно отриманих 14 тисяч 566,1 гривні, суд постановив закрити справу, залишивши його без будь-якого покарання за злочин.
Не лише афганці, яких на Херсонщині близько двох тисяч, а й більшість простих херсонців вважають відвертим цинізмом наближення до влади людини, визнаної винною в шахрайстві та використанні чужих нагород, за які інші платили кров’ю. Голова обласної організації УСВА, підполковник у відставці та справжній кавалер орденів Червоної Зірки та Богдана Хмельницького Володимир Столяр повідомив, що на наступному засіданні правління організації розгляне питання про виключення Юрія Б. з лав УСВА. «У нашій практиці вже був випадок, коли один з афганців привласнив нагороди, на носіння яких не мав права. Його з організації виключили, бо ставлення до таких випадків у членів УСВА однозначно-негативне», — прокоментував Володимир Пилипович.
У свою чергу посадовці Херсонської облдержадміністрації зрозуміли, що наближення до «Білого дому» шахрая ані довіри, ані поваги з боку земляків владі не додасть. Тому спішно шукають шляхи виходу із вкрай неприємної ситуації.
— Я був присутній на засіданні Громадської ради й чув перестороги афганців щодо кандидатури Юрія Б. Однак облдержадміністрація не має права диктувати представникам 88 організацій, кого їм обирати своїм представником до Громадської ради. Утім, отримавши судову ухвалу щодо привласнення нагород та незаконного отримання надбавки до пенсії, ми зможемо звернутися до Громадської ради з рекомендацією виключити Юрія Б. з її лав, — зазначає начальник управління внутрішньої політики Херсонської ОДА Олег Устиненко.
Сам Юрій Б. переконаний, що звинувачення, які лунають на його адресу, переважно надумані, і його репутації нічого не загрожує. Адже якщо людину не визнав злочинцем суд, то й усі інші не мають його таким вважати. І тим більше, ніхто не може завадити йому обирати та бути обраним будь-куди. А все інше — другорядне.
Херсон.
 
Мал. Костянтина КАЗАНЧЕВА.
P.S.
Коли цю публікацію вже було підготовлено до друку, свою позицію стосовно скандальної історії з одним з її членів висловила Українська спілка ветеранів Афганістану. На своєму засіданні члени правління Херсонської обласної організації УСВА одноголосно висловилися за виключення Юрія Б. з її лав. «Тиждень тому на засіданні правління побував і сам пан Юрій. Він намагався заперечити свою провину і пояснював, що став жертвою політичних переслідувань, однак його аргументи правлінню здалися непереконливими», — повідомив «Голосу України» лідер «афганців» Херсонщини Володимир Столяр.