От і настали зміни у прокурорському нагляді. Дехто називає заплановані кроки незначними на тлі довгого шляху до приведення діяльності органів прокуратури України у відповідність до європейських стандартів. Нововведення загалом скорочують межі здійснення нагляду прокуратурою.

Після набрання чинності новим Кримінальним процесуальним кодексом України виникла потреба законодавчого удосконалення діяльності прокуратури. 1 грудня 2012 року, в День працівників прокуратури, набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань удосконалення діяльності прокуратури», який змінив 18 законодавчих актів України, що визначають статус органів прокуратури та порядок реалізації наданих їм повноважень.

Органи прокуратури позбавлено права виносити приписи та протести. Як приклад, раніше суб’єкти господарської діяльності зобов’язані були невідкладно і безумовно виконувати ці імперативні приписи, але тепер прокурори можуть виносити лише подання, яке не зупинятиме діяльність суб’єкта господарської діяльності. Подання як єдиний акт реагування, що залишився, прокурор може виносити з вимогою про усунення порушень закону, причин та умов, що їм сприяли; притягнення осіб до передбаченої законом відповідальності; відшкодування шкоди; скасування нормативно-правового акту; припинення незаконних дій або бездіяльності посадових осіб.

Втручатися у господарські відносини прокурори зможуть лише у тому разі, якщо законодавством не передбачено іншого органу в цій сфері, який міг би представляти державу. Раніше заступники прокурорів могли ініціювати розгляд справи у господарському суді, віднині на це мають право лише прокурори.

Прокурори не зможуть здійснювати свої повноваження щодо нагляду за дотриманням законів без призначення спеціальної перевірки, підставою для якої є постанова про проведення такої перевірки. У постанові мають зазначатися причини та обґрунтування вчинення процесуальної дії у разі наявності можливих правопорушень. Прокурорські перевірки заборонено за заявою фізичних та юридичних осіб. Відтепер ініціювати відповідну перевірку прокуратура може, лише якщо заяву попередньо розглянув компетентний орган виконавчої влади або місцевого самоврядування. Так, якщо ви були свідком порушення прав, скажімо, в податковій, найперше треба звернутися до вищого податкового органу, а вже потім, якщо це не дало результату, — до прокуратури. Інакше вам буде відмовлено. Таке правило не стосується повідомлення про такий злочин, наприклад, як отримання хабара.

Європейські спеціалісти з прав людини вважають, що проведені зміни є лише маленьким кроком до ґрунтовного реформування органів прокуратури. На їхню думку, закон не розв'язує проблеми існування так званого загального нагляду прокурорів, що суперечить нормам Конституції України, а також шкодить іншим правовим реформам кримінального судочинства, насамперед, новому Кримінальному процесуальному кодексу.