Лише 70% жителів дніпропетровських багатоповерхівок і 30% мешканців приватного сектору мають договори на вивезення сміття. Дедалі більше городян прагне домовлятися неофіційно з тими, хто бере за послуги менше, але вивозить відходи просто у балки. Дії правоохоронців належного результату не дають. Про це кореспондентові «Голосу України» розповіли в Дніпропетровській міськраді.
— Голови квартальних комітетів, як правило, домовляються про вивезення сміття з так званими сірими перевізниками, які зазвичай вивозять його у балки, — зазначив замначальника управління охорони навколишнього природного середовища міськради Едуард Мешковський. — Час від часу ми спільно з представниками прокуратури і міліції проводимо рейди з виявлення таких нелегалів.
На сьогодні жителі заборгували компаніям-перевізникам 28 мільйонів гривень. У середньому дніпропетровці розраховуються за вивезення сміття на 70% і воліють паскудити там, де живуть.
Стихійні смітники, які виникають регулярно, нібито непокоять міську владу. Боротися з ними комунальникам допомагають легальні сміттєперевізники — їх у Дніпропетровську після того, як з ринку «попросили» компанію «Екологія», залишилося цілих два: «Гринко-Дніпро» і «Дніпрокомунтранс». За останні три місяці спільними зусиллями в місті було ліквідовано 65 смітників, з яких вивезено три тисячі тонн сміття. На кожного городянина виходить у середньому по три кілограми.
Фотоетюд Ксенії ЗАМОЖНОЇ.