На столичних автошляхах дедалі частіше травмуються підлітки. Лише минулого року під колесами машин загинуло шість школярів, понад 180 дітей отримали травми різного ступеня тяжкості. Щоб попередити такі трагедії, столична Державтоінспекція постійно проводить профілактичні бесіди. Цього разу вартові доріг завітали до дитячого садочка №201 у Дарницькому районі столиці.

До дошкільного закладу прибули очікувані гості на чолі з інспектором ДАІ міста Києва Анастасією Цибою (на знімку вгорі) та інспектором ВДАІ Дарницького району Людмилою Михайленко (на знімку внизу). Побачивши представників органів внутрішніх справ, чотирирічні малята з цікавістю чекали, що ж їм розкажуть міліціонери. Вже за кілька хвилин усі присутні поринули у світ автомобілів і дорожніх знаків. Чарівні жінки в ігровій доступній формі розповіли малечі про основні правила руху на дорогах і тротуарах.

Після цього настав час і дошкільнятам продемонструвати свої знання та навички. Участь у заході взяли дві групи, які на час вікторини перетворилися на відповідні команди. Вони клеїли собі на одяг світловідбиваючі елементи, відгадували загадки, розповідали вірші та інсценували різні ситуації, що можуть із ними трапитися на дорозі.

— Такі заходи проводимо регулярно, і вони вкрай необхідні. Вихованців дошкільного навчального закладу ми обрали не випадково — малюки є найбільш незахищеними учасниками дорожнього руху. Тому свідомість і розуміння дорожніх небезпек має сформуватися вже в дитячому садку. Адже чим більше людині років, тим важче її перевиховати. Але потрібно пам’ятати і про те, що головним учителем безпечної поведінки дітей є їхні батьки. Садок, школа можуть лише закріпити ті навички і звички безпечної поведінки на вулицях і дорогах, які вони сформують у малюка, — каже Анастасія Циба.

— Вважаю, що нами започатковано дуже гарну справу, — зазначає директор дитячого садочка №201 Валентина Оксюта. — Це не просто цікаво, а й дуже корисно для виховання у них подальшої поведінки на дорозі. Адже це саме той вік, коли дітлахам потрібно постійно наголошувати, що не можна порушувати ПДР. Лише спільними зусиллями можна добитися найголовнішого — зберегти їхні життя.

Наостанок дошкільнята змогли посидіти в салоні службового автомобіля, покрутити кермо та поговорити по гучномовцю — одне слово, уявити себе справжніми охоронцями правопорядку. На згадку про теплу зустріч у їхній пам’яті залишилися знання про поведінку на дорозі, фотографії та подарунки.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

ДОВІДКА

У 2012 році на вулицях столиці за участі дітей сталося 186 ДТП, унаслідок яких 6 осіб загинули та 188 — отримали травми.

ДОВІДКА

Діти були учасниками ДТП як пішоходи — 123, як пасажири — 57, велосипедисти — 8.