Гроші 48-річна мешканка Калинівського району на Вінниччині віддала за «звільнення» сина з міліції. Причому, платила двічі. Насправді той, кого «визволяли», був дома й гадки не мав, що мати спілкується із шахраями.

Зловмисники знову скористалися відомою схемою: зателефонували жінці на мобільний і повідомили, що її син, який перебував на заробітках у Києві, потрапив у столиці в халепу і його забрали в міліцію. І запропонували, щоб уникнути порушення кримінальної справи, заплатити правоохоронцям. З переляку жінка погодилася віддати скільки скажуть, тільки б дитину не засудили. Той, хто телефонував, назвав суму — 10 тисяч доларів. Уточнив, що передати гроші має водієві автомобіля, який стоятиме біля автовокзалу у Вінниці. Так вона й зробила. Коли повернулася додому, їй знову подзвонив той самий шахрай. Сказав, що переданої суми виявилося недостатньо і треба доплатити ще 23 тисячі гривень.

Тільки після того, як віддала решту грошей, жінка зателефонувала синові. Його мобільний справді не відповідав. Тоді мати подзвонила на домашній телефон — син мешкав у сусідньому селищі. Яким же було її здивування, коли почула його голос. Він сказав, що ніяких проблем із правоохоронцями в нього не було. 26-річний чоловік зрозумів, що мати попалася на гачок шахраїв, і написав заяву в міліцію.

Керівник сектору зв’язків із громадськістю обласної міліції Анна Олійник просить через газету ще раз нагадати читачам, які потраплять в аналогічну ситуацію: не давайте шахраям себе ошукати. «Скільки разів ми вже нагадували про це в ЗМІ, а люди все одно роблять по-своєму», — каже співрозмовниця.

За фактом, про який йшлося вище, розпочато кримінальне провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 ККУ (шахрайство). За такі дії передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років. Але спершу треба встановити і знайти зловмисників, що й робить міліція.

 

Вінницька область.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.