Тільки за один день правоохоронці задокументували в області чотири факти незаконного видобутку корисних копалин. У селищі Малоіванівка Перевальського району в котловані (80 на 30 метрів) вилучено 100 тонн добутого вугілля і шість мотолебідок; у районі шахти ім. Кірова в Первомайську на місці незаконного видобутку вилучили компресор, дві мотолебідки та нереалізоване вугілля; в Антрацитівському районі на виявленій копанці вилучено 5 тонн гірничої маси, лебідку й компресор, а в Лутугінському — два екскаватори, вагончик тощо.
Не минає і дня без того, щоб у міліцейських зведеннях Луганщини не з’явилася інформація про те, як співробітники відділу державної служби боротьби з економічною злочинністю ліквідують незаконний видобуток вугілля. Копанки закривають десятками, але вони одразу з’являються знову. Незаконний промисел набрав таких оборотів, що став загрожувати легальним шахтам, продукція яких сьогодні залишається на складах.
Голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець бачить у копанках реальну загрозу енергобезпеці країни. За його даними, нелегали добувають понад 6 млн. тонн на рік. А якщо врахувати той факт, що профіцит вугілля сьогодні становить до 7 млн. тонн, то «це практично рівноцінно тіньовому ринку». Михайло Волинець вважає, що найчастіше вугілля із копанок реалізується у вигляді добутого на державних шахтах. Причому ці підприємства самі ж і організують нелегальний видобуток, видають кримінальне вугілля за своє і одержують за це чималі державні дотації.
На нараді, що її провів віце-прем’єр-міністр України Юрій Бойко, дійшли висновку, що однією з причин профіциту вугілля в Україні є його нелегальний видобуток, і вирішили «від слів про боротьбу з копанками переходити до рішучих дій. Щоб покласти край нелегальному бізнесу. Луганські експерти радять починати таку боротьбу з тих, хто «кришує» несанкціонований вуглевидобуток.
 
Луганська область.