Опозиційні сили представлять єдиного кандидата на посаду міського голови Києва після того, як стане відома дата проведення виборів. Про це під час круглого столу повідомила народний депутат Олександра Кужель (фракція «Батьківщина»).
Також, підкреслила вона, опозиція представить команду, яка працюватиме з міським головою. Київський градоначальник, за її словами, має об’єднати команду для роботи на користь столиці.
О. Кужель вважає, що перед проведенням виборів Верховна Рада має розширити повноваження міського голови столиці. «Очільник в нинішньому вигляді абсолютно не потрібний нікому, бо він ні на що не впливає», — підкреслила народний обранець. Парламентарій також повідомила, що серед вимог опозиційних партій — введення двотурової системи проведення виборів у Києві.
Народний депутат Валерій Карпунцов (фракція «УДАР») переконаний, що під час перегонів до Київської міської ради буде багато «міні-проектів», які працюватимуть на Партію регіонів. На його думку, в цих проектах використовуватимуть схему Леоніда Черновецького (роздавати гречку для пенсіонерів). В. Карпунцов заявив, що такі методи на минулих парламентських виборах були у багатьох кандидатів у столичних округах.
Народний депутат Олег Ляшко (позафракційний) вважає, що влада погодиться на проведення виборів київського міського голови і Київради тоді, коли отримає стовідсоткову впевненість у своїй перемозі. Він підкреслив, що перемога в київських перегонах — це стратегічний плацдарм перед президентськими виборами. Тому нині, за його словами, влада шукає будь-які можливі варіанти, щоб очільником став їхній кандидат.
На питання, чи збирається він особисто висувати свою кандидатуру, О. Ляшко відповів, що це повинен вирішити з’їзд Радикальної партії.
Народний депутат ІV, V, VІ скликань Василь Горбаль вважає, що для влади краще було б провести вибори міського голови Києва одразу після Євро-2012. «Якби Олександр Попов взяв друге місце — був би політично легітимним головою Київської міської державної адміністрації, враховуючи той досить вагомий результат, який він би набрав», — сказав він. Але був ризик, що програш став би темою парламентських перегонів, і тому на цей крок влада не пішла.
Голова Комітету виборців України Олександр Черненко спрогнозував, що вибори київського міського голови і депутатів міської ради можуть відбутися у червні-липні цього року. Оскільки, за його словами, 28 травня закінчуються повноваження депутатів Київської міської ради, то вже з наступного дня в столиці не буде легітимної влади. Саме тому волевиявлення має відбутися якнайшвидше.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
ЦИТАТА
Голова Комітету виборців України Олександр Черненко:
«2 червня — ідеальна дата для проведення виборів міського голови і міської ради. Для цього потрібна відповідна постанова Верховної Ради, її проект зареєстровано».
Зліва направо: голова Комітету виборців України Олександр Черненко, народний депутат України  Валерій Карпунцов (партія «УДАР»), народний депутат України Олександра Кужель (ВО «Батьківщина»), експерт Інституту Горшеніна Володимир Застава, народний депутат України Олег Ляшко, народний депутат України VІ скликання Василь Горбаль.