Учора Печерський суд Києва продовжив допит свідків у справі про вбивство народного депутата Євгена Щербаня. Але головна інтрига процесу нині — не так самі заяви свідків, як можлива участь у судовому засіданні самої обвинувачуваної. Одні документи свідчать про те, що Юлія Володимирівна однозначно наполягає на своїй присутності в залі суду, інші — навпаки, свідчать про її категоричну відмову від поїздки під конвоєм до Києва. Хоча напередодні здавалося, що це питання вирішено остаточно й однозначно. Пенітенціарна служба офіційно повідомляла, що співробітники Качанівської виправної колонії ознайомили засуджену Юлію Тимошенко із запрошенням до суду на 15 лютого для участі в допиті свідка в справі про організацію вбивства Євгена Щербаня, і що Тимошенко не відмовилася від участі в засіданні й навіть підтвердила цю згоду відповідним відео. Йшлося також про те, що Тимошенко написала заяву на ім’я керівництва Качанівської колонії з вимогою доправити її до Києва. І що у зв’язку із цим керівництво колонії звернулося до лікарів ЦКЛ із письмовим проханням дати оцінку стану здоров’я засудженої й одержало відповідь, що жодних перешкод немає для доставки й участі Тимошенко в судовому засіданні.
Але не відбулося, щось не заладилося останнім часом у цьому етапному сценарії, хоча напередодні до лікарні нібито навіть прибув спеціальний автомобіль у супроводі машин державтоінспекції.
У п’ятницю керівництво обласного управління Державної пенітенціарної служби вже говорило про чергову провокацію Тимошенко, а начальник Качанівської колонії Ігор Колпащиков заявив, що екс-прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко категорично відмовилася від того, щоб її етапували до Києва, пославшись на стан здоров’я.
Чому і як Юлія Володимирівна в останній момент нібито дуже різко змінила своє рішення, можна якось зрозуміти зі слів начальника Качанівської колонії Ігоря Колпащикова й заступника начальника обласного управління Державної пенітенціарної служби Андрія Лапинського, заяви яких цитують ЗМІ.
За словами І. Колпащикова, етап було заплановано на п’яту ранку. «Напередодні ввечері, — каже він, — я розповідав Тимошенко, як її доправлять у Київ. «О 21.45 прибуваю в ЦКЛ №5 для того, щоб розповісти їй порядок проведення етапування, про час, у який планується провести цей захід, знайомлю її з умовами етапування. Вона цікавиться часом, який буде витрачено на етапування — це близько шести-семи годин, після чого вона висловлюється. Цитую: «До речі, хочу вам сказати, що ви повинні діяти за законом, за законом ви знаєте, що взагалі зі стаціонару вивезення заборонені. Я не зобов’язана гробити своє здоров’я. Після того, як усі катування буде завершено, мені доведеться ще дуже довго поправляти своє здоров’я. І ви це чудово знаєте». Таку заяву, підсумовує І. Колпащиков, я зрозумів як відмову від участі в судовому засіданні в Києві.
У свою чергу заступник начальника обласного управління пенітенціарної служби Андрій Лапинський запевняє — насильно Тимошенко з лікарні ніхто не вивозитиме. «Ми навчені гірким досвідом минулого року, коли вивозили Тимошенко з колонії в лікарню. Це закінчилося, як ви пам’ятаєте, синцями й неправдивою інформацією про дії пенітенціарної служби. Такого ми більше, звичайно, не допустимо. І пальцем її ніхто не торкне. Але ми готові вивезти, етапувати Тимошенко. Нехай вона сама напише заяву, що вона готова, бажає брати участь у суді, що не має жодних претензій до нас. Нехай сама збере речі, а ми вже організуємо всі заходи на досить нормальному рівні».
Чи так усе було насправді чи ні — сказати складно. Принаймні поставити запитання Юлії Володимирівні з цього приводу не є можливим.
 
Харків.