Журналісти Кіровоградщини обговорили насущні проблеми своєї діяльності. Перша з них — реформування (роздержавлення) районних і міських комунальних друкованих ЗМІ. Виїзне розширене засідання правління обласної спілки журналістів відбулося в Бобринецькому районі. Організатори та учасники — редакційно-виробниче об’єднання «Новий день», місцеві райдержадміністрація та райрада, редактори міських та районних газет області.

Йшлося про актуальні проблеми роботи комунальних друкованих видань, невиконання їх засновниками своїх обов’язків щодо підтримки заснованого видання, а органами виконавчої влади та місцевого самоврядування (і ті, й інші часто виступають в одній особі) — порушення законодавства України про висвітлення їх діяльності, забезпечення інформування населення тощо.

В обговоренні взяли участь секретар Національної спілки журналістів України Валерій Горобець та президент Асоціації медіа-юристів України, юрист НСЖУ Тетяна Котюжинська.

Як відзначив Валерій Горобець, нині в Держкомтелерадіо підготовлено черговий законопроект «про роздержавлення» ЗМІ, який гостро критикували на недавньому засіданні секретаріату НСЖУ, бо він при реформуванні ущемляє майнові та інші інтереси трудових колективів газет. Як редактор новотроїцької районної газети «Трудова слава» Херсонської області, що двічі (в 2005 і 2011 роках) визнавалася кращою районною газетою України, Валерій Горобець провів для колег своєрідний майстер-клас успішної діяльності комунального ЗМІ.

Учасники засідання одностайно визнали необхідністю реформування комунальних ЗМІ. Адже одне з найкращих в Європі українське законодавство про підтримку і захист ЗМІ — не діє, або часто є викривленим, чи діє в окремих випадках, трактуючись навмання місцевими посадовцями.

Зовсім інша справа в Бобринці. Про таку співпрацю і такі стосунки, які налагоджені між райдержадміністрацією і райрадою та редакцією газети «Честь хлібороба», в інших районах можуть тільки мріяти. Тут є цікавий і повчальний досвід вирішення багатьох проблем як самим колективом редакції, та і спільно із засновниками, районною держадміністрацією та райрадою. Головний редактор РВО Ігор Леус розповів колегам, що протягом майже десяти останніх років у редакції не виникало затримок із зарплатою. А згідно з договорами на висвітлення діяльності органів влади редакція одержує щороку понад 80 тисяч гривень із районного бюджету.

Голову Бобринецької райдержадміністрації Леоніда Кравченка та райради Івана Танасієнка дуже здивувала розповідь деяких редакторів про те, що в багатомільйонних бюджетах окремих районів, хоч убий, не можуть знайти 50—60 тисяч гривень для нормального видання районної газети. Досвідчені управлінці зазначили, що такий підхід недопустимий, а керівники, які таке допускають, — недалекоглядні. Обидва керівники вважають, що між засновниками «Честі хлібороба» і журналістським колективом є головне — діалог двох рівноправних партнерів.

Журналісти підтримали ідею проведення обласної наради з питань роботи державних і комунальних ЗМІ, в якій, крім керівництва області, мають узяти участь керівники районів і міст Кіровоградщини та місцевих видань.

Як зауважив головний редактор найстаршої в регіоні обласної газети «Кіровоградська правда» Володимир Бєлінський, «реформування державних і комунальних ЗМІ, про необхідність якого говорили всі українські уряди, у зв’язку з європейським вибором України стає реальністю».

Успішні редакційні колективи чекають «відлучення» від держави, а не зовсім успішні та ті, що занепадають, — бояться. Бо можуть втратити навіть ту маленьку подачку, яку сьогодні отримують від місцевої влади та своїх засновників. Хочеться вірити, що журналістська нарада в Бобринці й першим, і другим допомогла зрозуміти, куди йти й на що сподіватися.

На знімку (зліва направо): Іван Танасієнко, Леонід Кравченко та наш кореспондент Петро Мельник під час наради.

Фото з архіву РВО «Новий день».