Заступник директора Генерального департаменту грошово-кредитної політики Національного банку України Олександр Арсенюк позитивно оцінив ситуацію на грошово-кредитному ринку в січні.
За його словами, продовжує домінувати низька інфляція: приріст індексу споживчих цін у січні цього року становив 0,2 відсотка, а в річному вимірі — -0,2. Це, на його погляд, є «однією з головних гарантій захисту приватних інтересів, а також запорукою досягнення стратегічних цілей економічного розвитку України». Стабільна грошова одиниця також сприяє підтриманню позитивних тенденцій розвитку грошово-кредитного ринку.
Ще одна добра новина — «третій місяць поспіль спостерігається прискорення темпів приросту депозитів населення, обсяг яких у січні збільшився на 2,4 відсотка». Показово, що темпи приросту вкладів населення в національній грошовій одиниці вдвічі перевищили депозити в іноземній валюті. За словами Олександра Арсенюка, це є найкращим свідченням високого рівня довіри громадян до гривні.
Оскільки депозити населення є вагомим джерелом фінансування процесів економічного розвитку, їх приріст разом зі збільшенням коштів юридичних осіб сприяв відповідному зростанню ресурсної бази банків та їх ліквідності. Середньоденний обсяг коррахунків банків зріс до 27 мільярдів гривень проти 23 мільярдів гривень у грудні і 20 мільярдів — у листопаді минулого року.
«Збільшення ліквідності банків відповідним чином зумовлює зменшення вартості ресурсів в економіці. Зокрема, середньозважена ставка за кредитами в національній валюті у січні знизилася до 16,5 відсотка, тоді як у листопаді вона становила понад 23 відсотки річних», — констатував Олександр Арсенюк.
На його думку, усе це веде до активізації процесів кредитування. На перший погляд, збільшення обсягів кредитування у січні не було досить значним — 0,4 відсотка, але слід зважати, що традиційно січень є місяцем порівняно низької ділової активності, зокрема, в січні минулого року приріст кредитних вкладень був від’ємний.
Стабільна ситуація зберігалася і на валютному ринку. За словами Олександра Арсенюка, у січні 2013-го чистий середньоденний попит на валюту на міжбанківському ринку був у 2,6 разу менший, ніж у грудні минулого року, та майже у 7 разів менший, ніж у січні 2012-го. Це створювало передумови для прогнозованої динаміки обмінного курсу гривні та поступового відновлення обсягу золотовалютних резервів України.