Навіть ветерани-правоохоронці не пригадують такого принципового документа: прокурор Закарпатської області Анатолій Петруня направив подання начальнику обласної міліції генерал-майору Василеві Варцабі, в якому вимагає усунути порушення чинного законодавства в діяльності його підлеглих щодо профілактики та протидії злочинності, розкриття тяжких і особливо тяжких злочинів — насамперед проти життя і здоров'я громадян, умисного знищення або пошкодження майна, а також при проведенні досудового розслідування.

Також звучить вимога притягнути до дисциплінарної відповідальності працівників облуправління МВС, які не впоралися із виконанням покладеного на них державою обов’язку  з розкриття резонансних злочинів. 

Слід зазначити, що прокурор Анатолій Петруня неодноразово наголошував: криміногенна ситуація в області, особливо, що стосується підпалів автомобілів та майна, у тому числі правоохоронців та чиновників, набирає загрозливого характеру. Особливо турбує прокурора зростання злочинів, пов’язаних з умисним пошкодженням майна — 41 випадок. Найбільше таких скоєно: в місті Мукачевому — 6, Ужгороді — 15, Виноградівському — 5, Ужгородському й Перечинському — по три, Воловецькому і Берегівському районах — по два. 

Майже у всіх кримінальних справах цієї категорії досудове слідство правоохоронцями було зупинено, оскільки не встановлено особу, яка вчинила злочин. Прокурорами вже скасовано 37 таких незаконних постанов слідчих міліції і надано письмові вказівки. 

Упродовж 2012 року лише в місті Ужгороді мали місце 19 фактів умисного пошкодження майна шляхом підпалу, за якими вже розпочато 15 кримінальних проваджень. 

Прокурори вивчили ці кримінальні провадження і встановили, що досудове розслідування у них проводиться на вкрай низькому професійному рівні, а слідчі дії безпланові й епізодичні. 

Це призвело до безпідставної тяганини та неприйняття кінцевого рішення, а досудове слідство у справах передчасно і безпідставно зупинялося. 

Прокурор звертає увагу начальника обласної міліції, що, незважаючи на великий суспільний резонанс окремих злочинів, жоден з них не розкритий! 

З року в рік кількість таких зухвалих злочинів зростає, а зловмисники залишаються не встановленими і непокараними. 

Робота щодо встановлення осіб злочинців зводилася до мінімуму. 

Вказані порушення, підкреслює прокурор, стали можливими через  неналежний контроль з боку керівників УМВС за виконанням підлеглими покладених на них обов’язків, недостатнього рівня професійної підготовки та неналежного виконання службових обов’язків слідчими і оперативними уповноваженими щодо взаємодії у розкритті кримінальних правопорушень. 

Поставлена чітка вимога: негайно усунути зазначені порушення.

 

Закарпатська область. 

ФАКТ

Зареєстровано 323 злочини (з яких 41 у 2012 році) щодо умисного пошкодження майна шляхом підпалу, з яких розкрито тільки 5. Справи з них уже скеровано до суду. Причому, жодного резонансного злочину цієї категорії не розкрито (у тому числі підпалів автомобілів співробітників правоохоронних органів, працівників органів влади та місцевого самоврядування: члена виконкому Ужгородської міськради Маргарити Мощак, заступника Ужгородського міського голови Юрія Белякова, колишнього начальника управління майном міста Ужгорода  — Володимира Мартина). 

ЦИФРА

Протягом 2012 року почастішали випадки пошкодження майна шляхом підпалу, проте керівництвом міськрайвідділів міліції не проаналізовано ситуацію. Злочинцями умисно знищено або пошкоджено шляхом підпалу 142 автомобілі. Найбільше у місті Ужгороді — 90 та місті Мукачевому — 21, в Ужгородському — 9, Мукачівському — 5, у Свалявському та Хустському — по 4, у Берегівському, Іршавському, Тячівському районах — по 3. 

ВЛАСНА ТОЧКА ЗОРУ

Насамкінець варто зазначити: така ситуація склалася далеко не за один день і не за місяць; міліцією Закарпаття до 20 листопада минулого року керував генерал Віктор Русин (зараз — начальник Вінницького УМВС); генерала Василя Варцабу тоді ж перевели до Ужгорода з посади очільника прикарпатської міліції...

Однак причина не в персонах названих керівників. 

Вона — набагато глибша: свавілля, знущання, цинізм чиновників-скоробагатьків і тотальна корупція, що пронизала більшість структур районного й обласного рівнів, і неможливість добитися правди, бо все покривається, — ось що доводить малоімущих людей до помсти хабарникам. Цей суспільний протест припиниться, тільки-но очистяться від хапуг відомства й установи. Але цей процес тривалий і поки що майже нереальний. А висновки треба робити вже сьогодні — і не лише міліції...