З приходом зими і погіршенням погодних умов почастішали випадки травмування людей на вулицях, що пов’язано з недофінансуванням, недбалістю комунальних служб та власників споруд, біля яких утворилася ковзанка. Щодень до травмпунктів звертається дедалі більше громадян зі скаргами на синці та переломи, а от по відшкодування — лише одиниці. Але захищати в таких випадках свої права не тільки можливо, а й необхідно. Найефективнішим способом «притягнути до відповідальності» недбалих комунальників є звернення до суду.
Позиватися потрібно до того суб’єкта, за яким закріплена та чи інша територія. Якщо ви не володієте інформацією про те, на балансі якої організації знаходиться ділянка тротуару, на якому підсковзнулися, — адресуйте позовні вимоги безпосередньо до органу місцевої влади. Для прикладу: якщо це Київ — до Київської міської державної адміністрації, інший населений пункт — до виконкому місцевої ради.
Передусім потурбуйтеся про докази — зробіть кілька фотознімків обледенілої території, візьміть номери телефонів принаймні двох свідків пригоди. Обов’язково зверніться до лікаря і вимагайте від нього довідку, яка підтвердить факт і причину травмування. Наполягайте, щоб у довідці в графі «причини отриманих ушкоджень» було зазначено не «побутова травма», а чітко вказано, що травми отримано від падіння на кризі.
Обов’язково зберігайте всі квитанції та чеки за надання медичних послуг, придбання ліків тощо — в суді це допоможе довести матеріальні збитки, що їх ви зазнали.
Підійшовши безпосередньо до підготовки позовної заяви, визначтеся — до якого суду звертатися. Подібні спори розглядаються судами загальної юрисдикції. Звертатися можна до суду як за місцем реєстрації вашого проживання, так і за місцем, де стався нещасний випадок. Адреси судів можна дізнатися на сайті судової влади — www.reyestr. court.gov.ua.
У позовній заяві потрібно викласти всі обставини справи з посиланням на докази, визначитися з сумою відшкодування за матеріальну та моральну шкоду. Зверніть увагу, що для отримання «моральної» компенсації треба обґрунтувати заявлену суму. У позовній заяві детально вкажіть, яких саме моральних страждань ви зазнали.
До позовної заяви долучіть фотознімки, копії всіх зібраних документів (квитанції, довідки тощо). Судовий збір за такі позови сплачувати не потрібно (пункт 2 частини 1 статті 5 Закону України «Про судовий збір»). Натомість, потрібно сплатити судовий збір за допит свідків у суді, на сьогодні він становить 114 гривень 70 копійок (10% від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на початок року).
Зі зразком позовної заяви ви можете ознайомитися на сайті www.golosukraіne.com у розділі «Законодавство» (в додатку до цієї статті).
Олена ПАВЛЮТА, юрист.
Фотоетюд Ксенії ЗАМОЖНОЇ.
Довідково
Згідно зі статтею 28-1 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» власник або балансоутримувач об’єкта благоустрою вулично-дорожньої мережі населеного пункту забезпечує утримання такого об’єкта з необхідною кількістю машин, механізмів, спеціалізованої техніки, посипних матеріалів та реагентів.