Національна комісія з регулювання ринків комунальних послуг пропонує заборонити людям користуватися автономними системами опалення та підігріву води. Відповідний законопроект оприлюднено на сайті нацкомісії й після експертного обговорення буде передано на розгляд уряду, а згодом — до Верховної Ради.

В Україні останнім часом склалася ситуація, за якої дедалі більше українців від’єднуються від централізованої системи теплопостачання. Експерти з надання комунальних послуг ставляться критично до автономного опалення і гарячого водопостачання та стверджують, що воно руйнує систему централізованого теплозабезпечення.

Отже, законопроект передусім направлений на врятування комунальних систем опалення та водопостачання. В супровідній записці до законопроекту сказано, що будь-яке втручання у внутрішню будинкову систему опалення, тобто відключення від неї, призводить до погіршення роботи всієї системи. Національна комісія, що здійснює державне регулювання в галузі комунальних послуг, пропонує заборонити автономне опалення приміщень та підігрівання води. Як санкцію за порушення норм законодавства запровадять великі штрафи (100—150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян: 1700 — 2500 грн.). Постає запитання: як бути людям, котрі вже користуються автономним опаленням квартир? Можливо, таких осіб перевірятимуть на наявність технічної документації, якщо таких документів немає або вони не в порядку, то власників котлів чекає штраф та демонтаж самовільно встановленого обладнання.

Здебільшого власники квартир переходять на автономне опалення та підігрівання води через неякісні та дорогі послуги, надані через централізовану систему. Установивши газовий або електрокотел, людина має можливість заощадити кошти на обігрівання помешкання (дешевше більш як удвічі від чинних тарифів) та особисто регулювати температуру в помешканні. В такій ситуації, схоже, що можновладці хочуть нав’язати українцям «холодні батареї взимку» та високі ціни за послуги опалення. У пояснювальній записці до законопроекту обіцяють створити умови для надання якісних послуг з обігрівання та водопостачання за прийнятними цінами. Але це — лише обіцянки, адже відомо: щоб налагодити комунальну систему, потрібні мільярди, яких держава сьогодні не має.

Проте ухвалення законопроекту не означатиме введення повної заборони на автономне опалення в Україні. Територію країни планують розмежувати на певні зони, для кожної з яких буде визначена централізована або автономна система теплопостачання. Отже, споживач зможе відключитися від централізованої системи опалення та постачання гарячої води, лише якщо це передбачено схемою теплопостачання населеного пункту.