Саме з визволення Луганська почавлася переможна хода Радянської армії Україною. Усього за 12 днів після переломної Волгоградської битви наші солдати пройшли майже 500 км з боями й увійшли до Ворошиловграда. 14 лютого 1943 року залишився в історії як дата визволення міста від німецьких окупантів, які господарювали тут 212 днів. У боях за обласний центр загинуло понад 10 тисяч осіб. До наших днів дожили лише десять воїнів, які захищали рідне місто.
Дуже символічно, що основні урочистості пройшли на одній з найстаріших вулиць Луганська — ім. Леніна. На цьому місці рівно 70 років тому відбувся мітинг, на якому на всю країну пролунав заклик луганчан: в стислі терміни відновити зруйновані заводи і фабрики, налагодити випуск продукції для остаточної перемоги над ворогом.
До 70-річчя визволення Луганська від німецько-фашистських загарбників вперше тут було проведено парад визволителів — історичну реконструкцію, в якій взяли участь представники регіонального історико-пошукового об’єднання «Патріот», солдати, містяни, ветерани та учасники Великої Вітчизняної війни. На честь визначної історичної дати біля будівлі Луганської міськради було піднято прапор Перемоги як символ великого подвигу тих, хто відстояв свободу і незалежність країни. Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул, який взяв участь в урочистостях, вважає, що Луганщина «є прикладом для всіх регіонів України в дбайливому ставленні до історичної пам’яті про подвиг солдатів Великої Вітчизняної війни».
Фото автора.