Учорашня чергова нарада лідерів фракцій із Головою Верховної Ради Володимиром Рибаком знову завершилася безрезультатно, і жодних домовленостей депутати не досягли. Виною відсутності хоча б якогось компромісного варіанта є недовіра один до одного. Хоча представники Партії регіонів пропонують різні шляхи забезпечити персональне голосування депутатів — підписати меморандум або лідерам фракцій особисто відповідати за натискання кнопок, опозиція не хоче вірити цим обіцянкам і вперто наполягає лише на одному: ввімкнути сенсорну кнопку. Тож блокування парламенту триває, і як надовго — не прогнозує ніхто.
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов повідомив на брифінгу, що на нараді Володимир Рибак запропонував лідерам фракцій розглянути аж п’ять питань — не лише проект меморандуму щодо персонального голосування, підготовлений до підписання, а й перелік законопроектів для розгляду парламентом наступного тижня, текст заяви Верховної Ради щодо євроінтеграції, питання про постійні парламентські делегації у міжнародних структурах і про членство депутатів у комітетах. Серед інших пропозицій від «більшовиків» — голосувати раз на тиждень, у вівторок чи в четвер. Або щоб керівники фракцій особисто відповідали за персональне голосування депутатів.
Більшість пропонувала ще й такий крок: щоб перед початком пленарного засідання Голова Верховної Ради оголошував усіх відсутніх на пленарному засіданні парламентаріїв, а керівники фракцій забирали б їхні картки. Окрім того, щоб відсутнім депутатам не нараховувалася зарплата. Регіонали також запропонували розробити законопроект про механізми позбавлення депутатських мандатів тих обранців, котрі не ходять на пленарні засідання. А також призначити робочу групу для створення нової системи голосування «Рада-5» (бо, на погляд представників більшості, застаріли вже не тільки «Рада-3», а і розроблена «Рада-4») і запустити нову систему голосування в дію влітку. «Кнопка стає розмінною монетою у парламенті, — сказав лідер регіоналів. — Ми готові, зі свого боку, виконати процедуру персонального голосування, і як керівник фракції я готовий взяти на себе відповідальність за голосування депутатів».
Водночас О. Єфремов пообіцяв, що «більшовики» не застосовуватимуть силу для розблокування роботи парламенту. «Ми не підемо з кулаками, ми знайдемо інші, цивілізованіші, методи, щоб парламент запрацював, — запевнив Єфремов. — Цивілізовано — це законодавчий шлях, мають бути законодавчо виписані механізми покарання тих, хто заважає працювати вищому законодавчому органу».
Але опозиція не відступає від своїх принципових вимог, вимагаючи насамперед одного: увімкнути сенсорну кнопку на системі голосування «Рада-3». Учора вже висловлювалися думки, начебто у блокуванні роботи парламенту зацікавлена... сама Партія регіонів.
Арсеній Яценюк «Батьківщина») висловив думку, що більшість не хоче йти на реальні компроміси у перемовинах щодо розблокування роботи парламенту, бо закони, які пропонуються до розгляду в парламенті, не популярні не лише серед рядових людей, а і депутатів. Це, зокрема, закони щодо зростання цін і тарифів на електроенергію, про зменшення видатків держбюджету на соціальні потреби, бо потрібно отримати кредит МВФ, низка законопроектів щодо малого та середнього бізнесу.
Заступник Голови Верховної Ради Руслан Кошулинський, обраний від ВО «Свобода», вважає, що більшість не намагається знайти компроміс. Він порівняв ситуацію у парламенті з «вузлом» — хто хоче його розв’язати, той не шарпає за мотузки, інакше вузол іще більше затягнеться. І потім його можна лише перерубати. За словами Р. Кошулинського, опозиція хоче від більшості гарантій персонального голосування, бо політичні опоненти вже один одному не довіряють.
Пропозиції лідера фракції Партії регіонів О. Єфремова підписати меморандум та всім лідерам фракцій взяти на себе зобов’язання щодо персонального голосування депутатів, опозиціонери також не сприйняли, бо знову не побачили жодних гарантій. «Немає виходу із ситуації, немає чіткої гарантії за невиконані зобов’язання, які покарання понесе керівник фракції чи інший народний депутат, якщо він не виконає зобов’язання? — сказав Р. Кошулинський. — Одні декларації. Це тактичне затягування часу».
Лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко наголосив, що персональне голосування є ключовим питанням, а інші пропозиції з боку більшості, зокрема, про меморандум — це лише відмовки, щоб «заговорити» це питання. «Наші опоненти роблять усе, щоб не розглядати питання про персональне голосування, — сказав Кличко. — Ми хочемо чітких задекларованих правил, щоб змусити кожного депутата виконувати свої функції, дотримуватися Конституції, приходити до парламенту і голосувати особисто».
У парламенті не припиняються розмови про позачергові вибори. І депутати, і юристи по-різному оцінюють можливість призначення дочасних виборів. Дехто стверджує: якщо сесія не була відкрита, то не почався 30-денний відлік. Інші стверджують, що відлік почався. Опозиція проти пропозицій Партії регіонів ухвалити новий виборчий закон, змінивши виборчу систему на суто мажоритарну. Олександр Єфремов вважає, що лише Конституційний Суд України може дати чітку відповідь на питання, чи є підстави для розпуску парламенту. Він наголосив, що це право, а не обов’язок Президента — підписувати чи ні відповідний указ. «Чи буде Президент використовувати це право чи ні, це право Президента», — зазначив Єфремов. Водночас і більшість, і опозиція дружно заявляють про свою готовність до позачергових виборів у разі їх призначення.
На вихідні депутати з фракцій «УДАР» залишилися чергувати в парламенті, блокуючи трибуну і президію парламенту.
Наступне засідання парламенту мало би відбутися 19 лютого. На 18 лютого призначено засідання погоджувальної ради лідерів фракцій. Однак як розгортатимуть події далі, залежатиме насамперед від політичних домовленостей.
 
ДОСЛІВНО
 
Руслан КОШУЛИНСЬКИЙ, заступник Голови Верховної Ради:
«Коли двоє не довіряють одне одному, але мають жити під одним дахом, мають бути гарантії слів».