На Волині в рамках прес-туру для представників місцевих і загальнодержавних ЗМІ «Оновлення країни: підсумки трьох років» журналісти відвідали найпотужніші підприємства області.

Серед них було публічне акціонерне товариство «СКФ Україна» (в минулому — ВАТ «Луцький підшипниковий завод»). Сьогодні це єдиний в Україні виробник конічних роликових підшипників, з 1998 року входить до шведської корпорації AB SKF — світового лідера з виробництва та продажу підшипників, якій сьогодні належить 99,86 відсотка акцій підприємства.

Як повідомив генеральний директор ПАТ «СКФ Україна» Володимир Цибульський, за 15 років перебування в групі SKF у розвиток і технічне переоснащення заводу вкладено понад 100 мільйонів доларів. Завдяки інвестиційним програмам обсяги виробництва та продажу продукції зросли у 32 рази.

Торік заводом випущено продукції на 697 мільйонів гривень, її експортують у понад 20 країн (Німеччину, Швецію, Італію, Японію, США, Росію, Білорусь тощо). Споживачами луцьких підшипників є провідні автомобільні заводи світу. А для виробництва такої всесвітньовідомої марки як Volkswagen вони є визначальними.

Чи виграли волиняни від продажу колишнього Луцького підшипникового заводу шведській корпорації? Насамперед збережено підприємство, де нині працюють 1316 осіб. Тим часом аналогічний завод у Вінниці перестав існувати. За період роботи у складі корпорації SKF заробітна плата зросла у 32 рази: з 138 гривень 1997-го до 4484 гривень 2012 року. За минулий рік до бюджету, Пенсійного фонду та митної служби сплачено понад 145 мільйонів гривень.

Виконується і соціальна програма. З 2011 року на підприємстві впроваджено страхування: медичне та від нещасних випадків (кожен працівник застрахований на 50 тисяч гривень). При виході на пенсію виплачується допомога — дев’ять середньомісячних зарплат. Значні кошти завод  виділяє на благодійну діяльність.

Із задоволенням дізналися, що луцькі підшипники є найкращими серед тих, що виготовляються на території країн СНД. Ними, як і раніше, комплектуються КАМАЗи, МАЗи, «Газелі», білоруські трактори...

Фото автора.

Генеральний директор ПАТ «СКФ Україна» Володимир Цибульський.