Напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав  народний депутат Микола Томенко (на знімку другий ліворуч) відвідав госпіталь для воїнів-інтернаціоналістів «Лісова поляна», де зустрівся з керівництвом госпіталю та своїми однополчанами, з якими проходив військову службу в Афганістані у 1983-1985 роках, а також передав оздоровче і спортивне обладнання для процедур реабілітації.
Микола Томенко зазначив, що найактуальнішою проблемою для учасників бойових дій досі залишається якість медичного обслуговування та можливість реабілітації, оскільки серед воїнів-афганців — велика кількість інвалідів та тих, що мають серйозні захворювання.
Ще одною проблемою, яка практично не вирішується на державному рівні, є неможливість за сьогоднішніх обставин тим, хто хотів би працевлаштуватися, знайти гідну роботу.
«Кількість робочих місць, особливо у сфері малого бізнесу, значно скоротилася, натомість уряд та місцева влада не сприяють працевлаштуванню афганців та не виконують низку статей Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», яким передбачаються певні пільги в оподаткуванні підприємств, що створені учасниками бойових дій. За таких обставин виникає ситуація, коли абсолютна більшість афганців не можуть себе реалізувати належним чином і, фактично, змушені лише займатися покращенням свого здоров’я», — зазначив Микола Томенко.
Він зауважив, що влада зазвичай згадує афганців та учасників бойових дій напередодні виборчої кампанії для того, щоб заручитися їхньою підтримкою, а між виборами, на жаль, не веде системної роботи з їхньої реабілітації, оздоровлення, практично не допомагає із працевлаштуванням, а також позбавляє заслужених пільг і компенсацій, які є гарантією їхнього соціального захисту.
Фото надано прес-службою Миколи Томенка.