Павло Лебедєв витратив на цей візит свій законний вихідний і особисті кошти, передає «Багнет». У суботу, 9 лютого, до Севастополя несподівано прибув глава військового відомства країни. Він взяв участь в урочистих зборах воїнів-афганців, а також учасників інших військових конфліктів за кордоном, які відбулися у приміщенні Гагарінської районної держадміністрації. Разом з учасниками зборів він хвилиною мовчання вшанував пам’ять тих, хто не повернувся з афганської війни та з інших регіональних конфліктів, де воювали воїни Радянської Армії і Військово-Морського флоту. Як сказав Павло Лебедєв, «день виведення радянських військ з Афганістану для всіх нас став не тільки днем, коли віддають данину пам’яті загиблим, а й днем висловлювання вдячності всім, хто зміг живим повернутися додому, із честю й гідністю виконавши свій військовий обов’язок». Він також відзначив, що, незважаючи на непросту економічну ситуацію в країні, Президент і уряд України повинні надавати всіляку підтримку та допомогу ветеранам.
А друге завдання, за словами міністра оборони, — відродження колишньої поваги до професії захисника Батьківщини. Воїнам-інтернаціоналістам міністр пообіцяв вирішити питання безплатного обслуговування та лікування у військових госпіталях учасників бойових дій. При цьому Павло Лебедєв скористався тим, що є президентом Фонду соціально-економічного розвитку Севастополя й вручив сертифікати на матеріальну допомогу двом районним організаціям Української спілки ветеранів Афганістану (Гагарінської та Балаклавскої), а також сертифікат на виділення приміщення для Гагарінської ветеранської організації і сертифікат на обладнання палати для воїнів-інтернаціоналістів в 1-й міськлікарні Севастополя.
...допомогли на три мільйони
На реалізацію міської програми «Ветеран» у Дніпропетровську торік було виділено понад три мільйони гривень.
Крім цього, як повідомили кореспондентові «Голосу України» у міськраді, 20 ветеранам було виділено 10 тисяч гривень на ремонт приміщень, надано матеріальну допомогу до пам’ятних дат.
Так, до 69-ї річниці визволення міста від фашистських загарбників 1 490 інвалідів війни, які є учасниками бойових дій, одержали по 400 гривень, 69 воїнів-визволителів міста одержали по 500 гривень, розповіли в управлінні соціального захисту населення. До Дня воїна-інтернаціоналіста 253 інвалідам-афганцям було надано по 400 гривень матеріальної допомоги. Родинам загиблих в Афганістані та померлих воїнів щомісяця з бюджету міста доплачували по 200 гривень до пенсії, також їм надали одноразову матеріальну допомогу в розмірі 10 мінімальних заробітних плат. На сьогодні в Дніпропетровську 86 таких родин.
У рамках програми «Ветеран» за рахунок міського бюджету за рецептами лікарів було закуплено ліків на суму близько 300 тисяч гривень. 6 366 осіб пройшли курс лікування в лікувально-профілактичних закладах, 1 200 ветеранів відпочили в українських санаторіях, 215 осіб одержали слухові апарати. Профілактичні огляди пройшли близько 37 тисяч ветеранів. 3 тисячі з них — немобільні: лікарі приїжджали додому, оглядали й робили необхідні аналізи. У Дніпропетровську проживає понад 38 тисяч ветеранів війни.
Вл. інф.