Це стверджує начальник територіального управління МНС України у Кіровоградській області генерал-майор служби цивільного захисту Віктор Федорчак.

Не в останню чергу завдяки масштабній профілактичній та попереджувальній роботі протягом минулого року на території області сталися лише три надзвичайні ситуації. Також мали місце понад 3200 надзвичайних подій. Під час їх ліквідації врятовано 36 осіб та матеріальних цінностей на суму понад 10 мільйонів гривень.

Виявлено та знешкоджено 1420 одиниць боєприпасів часів Великої Вітчизняної війни.

Завдяки запровадженим попереджувальним заходам, забезпеченню постійної готовності до оперативного реагування кіровоградським рятувальникам вдалося ефективно протидіяти пожежам у природних екосистемах області. Навіть зважаючи на засушливі літо й осінь, кількість пожеж у лісах порівняно з попереднім роком зменшилася на 68 відсотків.

Навіть у дні відносного спокою та відсутності надзвичайних подій, щоб підвищувати здатність підрозділів МНС, на Кіровоградщині провели 322 тактичні навчання та 1680 нічних перевірочних занять.

У морозний період року на території області діють 22 мобільні та 153 стаціонарні пункти обігріву. На відміну від багатьох інших регіонів, мобільні пункти розташовані не лише в обласному центрі та великих містах, а й у кожному райцентрі. За період їх функціонування аварійники надали допомогу понад двом тисячам осіб.

За рейтинговою оцінкою освітньої діяльності навчально-методичний центр цивільного захисту Кіровоградської області другий рік поспіль посідає перше місце в Україні серед таких установ.

За рахунок збільшення фінансування протипожежних заходів значно поліпшився протипожежний стан на об’єктах в галузях освіти, культури та охорони здоров’я в Добровеличківському, Новомиргородському, Новоукраїнському, Олександрійському, Онуфріївському, Петрівському, Ульяновському районах та місті Кіровоград.

Проте інспекторами протягом минулого року призупинено експлуатацію близько 400 об’єктів та понад 5000 дільниць електромереж, які були в пожежонебезпечному стані.

Підготував Петро МЕЛЬНИК.

За матеріалами прес-служби ТУ МНС України в Кіровоградській області.