Голова Верховної Ради проти силових методів розблокування парламенту
Сьогодні Голова Верховної Ради Володимир Рибак звернеться до опозиції з проханням розпочати роботу парламенту 19 лютого. Про це він повідомив під час учорашнього брифінгу (на знімку). 
«Парламент має працювати, ухвалювати закони, виконувати ті обіцянки, які депутати давали своїм виборцям», — зауважив Володимир Рибак. Водночас він додав, що дискусія навколо розблокування триває другий тиждень. «Опозиція наполягає, щоб я підписав розпорядження і змінив закон про Регламент. Я цього не можу зробити, бо закони приймає Верховна Рада», — пояснив глава парламенту. Він нагадав, що депутати від опозиції внесли вісім законопроектів стосовно зміни системи голосування. «Давайте зайдемо до сесійної зали і почнемо розглядати ті законопроекти, які ви подали, яке рішення прийме Верховна Рада, такі зміни і будуть внесені до Регламенту. Тоді Голова зможе блокувати картки, міняти систему голосування тощо», — наголосив Володимир Рибак.
Глава парламенту зауважив, що він не підтримуватиме депутатів, які пропонують провести сесію деінде. Сесія проводитиметься тільки у сесійній залі, наголосив він. Так само політик не підтримує і силові методи розблокування. «Треба відвикати від цього, у нас європейська держава, у нас є все для того, щоб дотримуватися європейських принципів. Жодних силових методів, бійок я не підтримував і ніколи їх не підтримуватиму. Я хочу, щоб політичні сили, які пройшли в парламент, домовилися між собою. Всі повинні чути один одного і працювати», — наголосив Володимир Рибак. Якщо ж опозиція не дослухається до прохання Голови, то вихід, за його словами, є лише один — домовлятися. Іншого шляху вирішення цього питання Голова Верховної Ради не бачить. Також він зауважив, що про розпуск парламенту в разі його 
30-денного блокування не йдеться. Жоден із депутатів, зауважив глава парламенту, не сказав, що хоче на повторні вибори.
Голова Верховної Ради прокоментував ситуацію навколо двох обранців П. Балоги і О. Домбровського, яких Вищий адміністративний суд позбавив депутатських повноважень. Політик переконаний: крапку у цьому питанні має поставити Конституційний Суд. Володимир Рибак повідомив, що зробив відповідне подання до КС. «Я не збираюся забирати у них посвідчення чи ставити якісь заслони, не пускати їх у Верховну Раду. Вони повинні працювати, а Конституційний Суд нехай розгляне це питання», — наголосив Володимир Рибак.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.