До мене впродовж останнього місяця не раз надходили скарги на штучні проблеми, з якими стикаються родичі померлих при їх похованні.

Як відомо, на виконання законів України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» та «Про поховання та похоронну справу» видано і діє спільний наказ Міністерства внутрішніх справ, Міністерства охорони здоров’я та Генеральної прокуратури України. У ньому зазначено, що у разі смерті людини за місцем її проживання, без ознак насильницької смерті або підозри на неї, на місце події обов’язково викликається медичний працівник, який зобов’язаний констатувати факт смерті, провести зовнішній огляд небіжчика, за результатами якого зобов’язаний поінформувати органи внутрішніх справ про можливість встановлення причини смерті та видачі лікарського свідоцтва про смерть без призначення патологоанатомічного розтину. Тобто про обов’язковість розтину тіла померлого у згаданому документі зовсім не йдеться.

На практиці все зовсім інакше. Навіть за відсутності підозри на ознаки насильницької смерті родичам померлого часто зволікають із виданням дозволу на виготовлення свідоцтва про смерть. Непоодинокими є випадки, коли людей примушують давати хабарі за надання такого дозволу, навіть якщо померла — сторічна важкохвора людина, яку за декілька днів до смерті виписали з лікарні для того, щоб у кращий світ вона відійшла у колі близьких. Якщо ж родичі померлого давати хабара відмовляються, тіло направляють на проведення додаткової судово-медичної експертизи. Отож людей незаконно змушують платити кошти за судово-медичне дослідження, в якому немає потреби.

Щоб уникнути таких труднощів, родичі померлих часто погоджуються на такі незаконні виплати. Часто кошти сплачують лише за те, щоб розтин проводили лише «на папері». Інакше доведеться платити ще й за кожен день перебування небіжчика у морзі...

Аналізуючи звернення виборців із згаданої проблеми, я звернувся до Прем’єр-міністра України з вимогою вжити заходів для запобігання незаконному вимаганню коштів у родичів померлих. На мою думку, потрібно суттєво доопрацювати механізм видачі усіляких довідок під час встановлення факту смерті людини.

Валентин КОРОЛЮК, народний депутат України.