Футбол. Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу. Перші матчі. 13 лютого.

«Реал» (Іспанія, Мадрид) — «Манчестер Юнайтед» (Англія). 1:1. «Сантьяго Бернабеу». 79 429 глядачів. Голи: Роналду, 30 — Велбек, 20.
«Шахтар» (Україна, Донецьк) — «Боруссія» (Німеччина, Дортмунд). 2:2. Голи: Срна, 31, Левандовський, 41, Коста, 68, Гуммельс, 87.
«Шахтар»: П’ятов, Срна, Чигринський, Ракицький, Рац, Гюбшман, Фернандіньо, Тейшейра (Едуардо, 83), Мхітарян, Тайсон (Коста, 62), Адріано. Тренер — Мірча Луческу.
«Боруссія»: Вайденфеллер, Піщек, Сантана, Гуммельс, Шмельцер, Кель, Бендер, Блащиковський (Ляйтнер, 80), Гетце, Ройс (Шибер, 90+1), Левандовський. Тренер — Юрген Клопп.
Рефері — Говард Вебб (Англія).
Донецьк. «Донбас Арена». 49 140 глядачів. Плюс 1 градус.
Двічі «Шахтар» вів у рахунку, і щоразу «Боруссія» — високоорганізована і чудово вишколена команда — відновлювала рівновагу. Справді, гості сьогодні ліпше готові фізично, і головне — на їхньому боці була перевага у плані ігрової практики. Зіграй «гірники» після зборів три-чотири матчі чемпіонату, і картина на полі, безперечно, була б іншою.
Можливо, саме цей факт підштовхне організаторів нашого чемпіонату скоротити зимову перерву. І, як у тій самій Німеччині, відновлювати національний турнір, скажімо, наприкінці січня. Клімат дуже змінився, і погодні умови у німців майже не відрізняються від наших. Щоправда, там більше комфортних для глядачів стадіонів. Але і у нас після Євро-2012 вже дещо є.
У першому таймі гра гостей, хоч вони і пропустили першими, була ґрунтовнішою, можна сказати, переколивішою. Лише в другому таймі господарі почали діяти гостріше і настирніше. Але під завісу матчу, як і наприкінці першої половини зустрічі, втратили концентрацію. На останніх хвилинах, пропустивши другий м’яч, «Шахтар» явно розгубився і міг дозволити гостям забити переможний гол. Біда, як кажуть, обминула.
Звичайно, на гру «Шахтаря» вплинули певні кадрові зміни. Ніхто не сумнівається, що Тайсон, котрий змінив харківську прописку на донецьку, — відмінний футболіст з добрим потенціалом. Але він поки ще не дотягує до рівня Вілліана, котрого, як відомо, «Шахтар» продав «Анжі». На жаль, лише епізодами свою майстерність демонстрував Мхітарян. А переважну частину поєдинку його не було видно — десь загубився хлопець. Тейшейра міг забити, але змарнував нагоду. Подібне можна сказати і про Адріано.
Впало в око й те, як нервують донеччани у власному карному майданчику під час розіграшу стандартних положень. Яскравий приклад — епізод з першим пропущеним голом, коли Чигринський і Фернандіньо через неузгоджені дії дозволили Левандовському спокійно відправити м’яча у ворота П’ятова.
— Ми сьогодні грали добре, але не показали свого справжньго потенціалу, — сказав наставник «Боруссії» Юрген Клопп. — Я задоволений результатом у матчі з сильним суперником, яким, безперечно, є «Шахтар», на його полі. Наведу такі цифри: мої підопічні зробили 18 ударів по воротах донецької команди, а суперник — 8. Це свідчить про нашу перевагу. Результативна нічия в Донецьку є для нас добрим плацдармом і дозволяє сподіватися, що у Дортмунді ми зможемо розвинути наш успіх...
То що, «Шахтар» втратив шанси вийти до наступного кола? Мабуть, так категорично стверджувати не варто. Немає сумніву, що такий досвідчений фахівець, як Мірча Луческу, маючи три тижні на підготовку своєї команди до серйозного іспиту, зробить усе, щоб вивести її на вищій ігровий рівень.