Щороку в грудні Amnesty Іnternatіonal в Україні запрошує кожного долучитися до міжнародної акції — Марафону написання листів. Як повідомила «Голосу України» виконавчий директор правозахисної організації Тетяна Мазур, захід триватиме до 10 грудня. Українці активно пишуть листи урядам Китаю, ОАЄ, України, Венесуели, Узбекистану, Росії, де влада порушує права людини.

«Уже є певний прогрес: якщо минулого року Марафон відбувся у 25 містах України, то цього року 36  долучились до акції. А це означає, що збільшується кількість людей, яких цікавить правозахисна діяльність, які вірять у можливість змінити світ та хочуть бачити його таким, що в ньому кожна людина користується своїми правами. Адже в багатьох країнах людей переслідують за висловлення поглядів, за участь у мирних протестах, за боротьбу з корупцією чи за реформи у державі. Вони стають жертвами катувань, їх ув’язнюють в результаті несправедливих судових слухань, у них немає доступу до належного медичного забезпечення. Головне завдання суспільства — допомогти їм домогтися справедливості», — розповідає Т. Мазур.

Українці пишуть листи на захист китайської активістки, яку ув’язнили за боротьбу з корупцією; правозахисника й викладача права з Об’єднаних Арабських Еміратів; спільноту з Індії, яка вже 30 років не може добитись компенсації після жахливої хімічної аварії; жінок та дівчат у Південній Африці, які не мають доступу до належного медичного обслуговування; протестувальника з Венесуели, над яким жорстоко познущалися правоохоронці, а також колишнього держслужбовця з Узбекистану, якого катували та ув’язнили на 20 років після серії несправедливих судів. А також і двох українців — режисера з Криму Олега Сенцова, якого незаконно вивезли до Росії та помістили у СІЗО, та київської вчительки Ірини Рабченюк, котра втратила зір на одне око після того, як її побив «беркутівець» під час акції протесту.

«Марафон написання листів яскраво показує, що конкретні зміни можуть відбутися тоді, коли люди сповнені рішучості це зробити. 

Щороку наші активісти надають сили людям, права яких є під загрозою. У 2014 році ми маємо намір зробити виклик несправедливості та змінити життя багатьох із них на краще», — підсумувала Т. Мазур

Вл. інф.

Довідка

Марафон написання листів першого разу провели польські активісти Amnesty Іnternatіonal у 2001 році у форматі 24-годинного заходу. З часом акція стала глобальною кампанією, у якій беруть участь сотні тисяч людей зі 140 країн. Тільки у 2013 році було зібрано 2.3 мільйона підписів під петиціями та листів на захист дванадцяти осіб. Трьох несправедливо ув’язнених — камбоджійську активістку із захисту житлових прав Йорм Бофу, російських активістів Володимира Акименкова та Михайла Косенка — звільнили після того, як прихильники Amnesty Іnternatіonal відправили тисячі підписів на їхню підтримку.