Черговий скандал у Державній пенітенціарній службі. Цього разу вирують пристрасті в Замковій виправній колонії №58, що на Хмельниччині. Понад 200 в’язнів влаштували голодовку на знак протесту проти неправомірних дій керівництва закладу. Мовляв, їм перешкоджають підтримувати зв’язок з правозахисниками, не оплачують працю, а також грубо поводяться. Принаймні такі дані в столиці на прес-конференції оприлюднили правозахисники.

«Генеральна прокуратура провела перевірку виправної колонії, однак наразі жоден посадовець не притягнутий до відповідальності за порушення прав людини. Кримінальне провадження з цього приводу не порушено. Головна проблема у колонії №58 — радянські підходи та старі кадри в українській пенітенціарній системі, — розповів керівник проектів Харківської правозахисної групи Андрій Діденко.

Представник Харківської правозахисної групи Ігор Мельничук зазначив, що на запитання правозахисників: «Чим викликана масова голодовка?» керівники установи №58 заявили, що в окремих в’язнів виявили й забрали наркотичні речовини. Мовляв, тому й застосували проти них дисциплінарні заходи. «Однак в такому випадку має бути звернення пенітенціаріїв до прокуратури та аналіз крові, який підтверджує, що ув’язнений вживав наркотики. Тому такі заяви та покарання неприпустимі», — зазначив він.

У свою чергу адвокат Анна Литвин, яка спеціалізується на захисті прав засуджених, заявила на заході, що досі нікого не притягнули до відповідальності ні за тиск на ув’язнених у 58-й колонії, ні за правопорушення, у яких засуджені та правозахисники звинувачують персонал інших виправних установ. Зокрема, йдеться про Бердичівську виправну колонію. «Зрозумійте, в’язниці приносять великі прибутки. Тому на такі правопорушення правоохоронці та влада закривають очі», — підсумувала вона.

У Державній пенітенціарній службі відреагували на конфлікт традиційним прес-релізом, в якому стверджується, що дії персоналу колонії вважають правомірними й бачать проблему лише у в’язнях: «...встановлено, що значна кількість засуджених, які відмовилися від прийняття їжі, є злісними порушниками режиму відбування покарання та перебувають на оперативно-профілактичному обліку в установі як особи, схильні до злісної непокори вимогам адміністрації та дій, що дезорганізують роботу установи. Також засуджені вимагають від адміністрації установи надання їм непередбачених законодавством пільг. Крім того, більшість осіб, які відмовилися від прийняття їжі, що готується в їдальні установи, вживають продукти харчування, одержані в посилках (бандеролях) і передачах від родичів та близьких. Так, під час обходу житлових та побутових приміщень виявлено значну кількість продуктів харчування».

За словами представника Гельсінкської спілки з прав людини Олега Веремієнка, це не проблема однієї тільки колонії №58. Подібні порушення притаманні й іншим установам. «У більшій чи меншій мірі, але всюди відбуваються неприпустимі речі, порушення елементарних прав людини. За нинішнього стану справ нічого не зміниш. Всі між собою пов’язані, всі одне одного покривають», — зазначив він.

Нагадаємо, що днями в Бердичівській виправній колонії №70 розв’язання подібної конфліктної ситуації з виявом протесту з боку засуджених, незадоволених діями персоналу, закінчилося ще більшими порушеннями прав людини — масовим побиттям засуджених.

Мал. Георгія МАЙОРЕНКА.