Спілкування в соцмережах для українців давно стало звичним, і жодних пересторог воно не викликає. Та одна річ — дружні балачки, і зовсім інша, коли у віртуальний простір переноситься контакт народного обранця зі своїми виборцями. Тому в Херсоні далеко не однозначно сприйняли ініціативу депутата міської ради, бізнесмена Сергія Каруноса, котрий, як експеримент, відкрив он-лайн-приймальню в Інтернеті, пояснивши це зручністю для земляків та необхідністю підтримувати з ними оперативніший контакт.
Ідея начебто прогресивна й цілковито в дусі часу, однак до неї одразу поставилися скептично громадські організації та правозахисники. Вони наголошують: від половини до трьох чвертей депутатів міськради й без того нехтують часи особистого прийому громадян, а в кращих випадках виставляють замість себе помічників — звичайних клерків, котрі переважно не володіють проблемами комунального господарства та мають слабке уявлення про закони й правові норми. Якщо депутати остаточно повтікають від електорату в Інтернет, то й сама ідея демократії перетвориться на щось віртуальне і дуже далеке від реалій життя. Та й керівництво органу місцевого самоврядування аж ніяк не вітає ну дуже дистанційний діалог власників мандатів із виборцями.
— Вітчизняне законодавство передбачає особистий прийом депутатом виборців, тому його букви й треба дотримуватися. А всілякі он-лайн-приймальні можуть лише доповнювати основну роботу, — зазначає секретар Херсонської міської ради Зоя Бережна (на знімку). — До того ж допомоги народних обранців найчастіше потребують соціально незахищені люди, в яких просто немає комп’ютера та доступу до Інтернету, тому відвідати віртуальний кабінет для них значно складніше, ніж записатися на прийом до свого депутата й порадитися з ним віч-на-віч.
Утім, попри захоплення особливо «просунутих» політиків місцевого рівня проектами в інтернет-мережі, надавати їм пріоритет вони навряд чи ризикнуть. Адже «глибинка» традиційно хоче чути й бачити свого обранця «живцем», а не на комп’ютерному моніторі. Отож перебування у віртуальному просторі за рахунок живого спілкування з електоратом загрожує втратою абсолютно реальних голосів уже на наступних виборах.
 
Херсон.