Засідання Виконкому УЄФА завершилося прес-конференцією генерального секретаря організації Джанні Інфантіно, який оголосив рішення стосовно кримських футбольних клубів.

Суть рішення полягає у забороні кримським клубам грати у чемпіонаті Росії, а Російському футбольному союзу (РФС) проводити будь-які змагання в Криму. Щоправда, в уточненні наголошується, що організація таких матчів заборонена, якщо РФС не отримає попередньо згоду УЄФА і ФФУ. Це рішення набирає чинності від 1 січня 2015 року, і на період його дії, який наразі визначено «до подальших змін», Крим вважатиметься «спеціальною зоною». У ході прес-конференції пан Інфантіно неодноразово підкреслив, що в цьому терміні не варто шукати жодних політичних відтінків, адже йдеться про неординарну ситуацію у футбольному сенсі, саме тому і було прийнято рішення застосовувати визначення «спеціальна зона».
Ще одним пунктом рішення щодо кримського питання стало призначення члена Виконкому УЄФА Францішека Лавринця уповноваженим з питань футбольних клубів Криму. Високопосадовець УЄФА із Словаччини, пан Лавринець, свого часу був уповноваженим Президента УЄФА з питань ЄВРО 2012 і неодноразово відвідував Україну і самостійно, і супроводжуючи пана Платіні. Сьогодні під його керівництвом УЄФА планує розвивати футбол у Криму і, відповідно, фінансувати його напряму зі своєї штаб-квартири.
Джанні Інфантіно зауважив, що основними напрямами розвитку спорту на Кримському півострові УЄФА вбачає розвиток молодіжного футболу, а також ініціативи з розбудови футбольної інфраструктури. Конкретні пропозиції і відповідне фінансування цих програм буде визначено у ході наступного засідання Виконкому УЄФА. На запитання, чи відвідає новоспечений уповноважений УЄФА з питань кримських клубів «спеціальну футбольну зону», генеральний секретар Європейської футбольної асоціації відповів позитивно, проте зауважив, що Францішек Лавринець приїде з візитом до Криму щойно це стане можливим, не уточнюючи, що стоїть на перешкоді цьому візиту сьогодні.
Цікаво, що кримське питання виявилось у переліку рішень Виконкому УЄФА останнім. Водночас, Джанні Інфантіно не приховував, що воно не досить зручне, коли запропонував «торкнутися делікатної теми».
Прес-конференцію відвідало чимало журналістів і з Росії, і з України. І якщо останніх більше турбувало, чи дотримуватиметься РФС настанов УЄФА, запитання російських журналістів полягали в іншому.
Родзинкою прес-конференції можна б було назвати запитання журналістки «ІТАР-ТАРС», на яких підставах УЄФА забороняє кримським клубам грати у російському чемпіонаті. Як то кажуть, коментарі відсутні, і пан Інфантіно чемно звів відповідь до констатації факту, що рішення прийнято, і доведеться його дотримуватися. Така позиція генерального секретаря УЄФА насторожила журналістку, котра, як у тій відомій приказці, «на злодієві й шапка горить», уточнила, чи варто тепер чекати наслідків на кшталт втрати права проведення чемпіонату ФІФА-2018. Навіть незважаючи на той факт, що ця тема аж ніяк не стосується УЄФА, сама суть питання неабияк здивувала пана Інфантіно...
Попри спекуляцію на тему прийняття остаточного рішення з кримського питання Виконкомом ФІФА, який відбудеться вже за 10 днів, футбольний світ добре знає, що рішення Всесвітньої федерації зводитиметься до вже оприлюдненого рішення УЄФА, біля якого керманичі ФІФА діловито поставлять галочку. Залишається сподіватися, що УЄФА зможе втілити свої проекти з розвитку футболу у Криму, щоб, незважаючи ні на що, спорт на півострові продовжував розвиватися.
 
Швейцарія.