У рамках традиційного діалогу між обласною владою та бізнесменами глава Закарпатської ОДА Олександр Ледида провів нараду, присвячену інвестиційній діяльності.

Насамперед керівник регіону запевнив підприємців: у разі виникнення перешкод у будь-якій обласній структурі або умисно створюваних незручностей, що заважають роботі, інвестори можуть сміливо звертатися особисто до нього. Адже від інвестицій прямо залежить соціально-економічний розвиток Закарпаття. А це вже — справа державної ваги. Тому вирішувати її повинні спільно: влада і підприємці. У заході також взяли участь заступник голови облдержадміністрації Володимир Приходько, начальник Чопської митниці Олександр Похилько, перший заступник керівника обласних податківців Тетяна Шаповалова.

Керівник митниці констатував: минулоріч Чопська митниця спрямувала до зведеного бюджету майже 1,5 млрд. грн., і запевнив, що митники готові йти назустріч інвесторам у всіх проблемних питаннях. Торік експортерам відшкодовано 395 млн. грн. податку на додану вартість, а це на понад 100 мільйонів більше, ніж 2011 року.

Директор заводу з іноземним капіталом «Флекстронікс» Тарас Петрина погодився, що впродовж останніх двох років умови праці інвесторів в області стали комфортнішими: «Хочу подякувати митникам за роботу, з огляду на впровадження нового Митного кодексу: всі новації були зрозумілі для нас. Завдяки толерантності працівників кордону ми не відчули незручностей. І, безперечно, — без вчасного відшкодування ПДВ робота жодного потужного інвестора не була б можливою». За підсумками наради доручено підготувати пропозиції бізнесменів щодо покращення умов роботи підприємств з іноземними інвестиціями. Це звернення адресують безпосередньо главі уряду та керівникам профільних міністерств та відомств.

 

Ужгород.

ФАКТ

Закарпаття посідає друге місце після столиці за кількістю підприємств з іноземними інвестиціями: в області працює майже 900 фірм і компаній. Здебільшого — у промисловості. Торік в економіку регіону спрямовано, стверджують в ОДА, 59 млн. дол. США прямих іноземних інвестицій — майже удвічі більше, ніж у році попередньому.