Голова Верховної Ради України Володимир Рибак зустрівся з Головою Комітету у справах воїнів-інтернаціоналістів при Раді глав урядів країн-учасниць СНД Русланом Аушевим.
Під час зустрічі було обговорено низку питань щодо надання соціальної та морально-правової допомоги ветеранам, зокрема — воїнам-інтернаціоналістам.
В. Рибак зазначив, що турбота про ветеранів є «пріоритетною для кожної держави без винятку». «Ми повинні не лише пам’ятати та з великою повагою ставитися до всього, що було зроблено для нас, а й підтримувати цих людей у нелегкий сьогоднішній час», — сказав він. «Для мене особисто афганці й чорнобильці — це люди, які заслуговують на глибоку повагу в суспільстві», — сказав Голова Верховної Ради.
Керівник парламенту нагадав, що в Україні діє достатньо потужна законодавча база, яка врегульовує питання соціального захисту всіх без винятку ветеранів — як Великої Вітчизняної війни, так і воїнів-інтернаціоналістів. За його словами, статус ветерана війни на сьогодні мають 1 млн. 715 тис. громадян України.
Але, на думку Голови Верховної Ради, головним є не наявність відповідних законів, а реальне виконання норм соціального та правового захисту, які в них закладені. Також, вважає В. Рибак, система соціального захисту потребує вдосконалення із врахуванням міжнародних стандартів. На його переконання, потрібно враховувати досвід інших країн, зокрема країн—учасниць СНД, у цьому важливому питанні.
В. Рибак наголосив на важливості ролі громадських організацій у розв’язанні проблем ветеранів. «Добре, коли є така місія, комітет, куди можна звернутися за порадою чи по допомогу, — сказав він і додав: — Від громадських організацій повинна виходити ініціатива після широкого обговорення проблем ветеранів за участю колишніх воїнів».
Голова Верховної Ради підкреслив, що для тієї роботи, яку проводить кожна країна щодо захисту ветеранів, особливо важливим є об’єднання зусиль усіх країн у вирішенні питань надання допомоги ветеранам та їхнім сім’ям, тісної з ними взаємодії. «Тісне співробітництво ветеранського руху з міжнародними об’єднаннями ветеранів мають велике значення для подальшої роботи, спрямованої на вдосконалення системи соціально- та морально-правового захисту ветеранів», — наголосив він.
Прес-служба Верховної Ради.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
На передньому плані справа наліво: заступник голови Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Сергій Куніцин, голова Комітету СНД у справах воїнів-інтернаціоналістів при Раді глав урядів держав-учасниць СНД Руслан Аушев, Голова Верховної Ради України Володимир Рибак, голова Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич.