Прес-конференція Європейського поліцейського управління, яка відбулася у понеділок, 4 лютого, поставила на голову весь футбольний світ. Весь минулий тиждень європейські видання одне за одним повідомляли про 680 договірних матчів, які, начебто, викрив Європол (380 підозрілих ігор у Європі і ще 300 — на інших континентах). Мало того, під час розслідування матчів за 2008—2011 роки виявилося, що серед договірних поєдинків — ігри чемпіонату світу, відбірні матчі чемпіонату Європи і дві зустрічі Ліги чемпіонів.

За інформацією Європолу, розслідування також вивело на Сінгапурське кримінальне угрупування, яке розробило злочинну схему на основі ставок, підкупів гравців і рефері. Під час прес-конференції директор Європолу Роб Уенрайт назвав це розслідування «найбільшим в історії, яке вказало на суттєві проблеми із прозорістю в європейському футболі». За його словами, загалом у корупційній схемі було задіяно 425 рефері, керівників футбольних клубів і гравців з 15 країн. За підрахунками Європолу, організатори заробили 8 мільйонів євро на ставках, а футболісти отримали близько 2 мільйонів євро хабарів.

В Європі така заява обернулася передусім ударом по репутації Німеччини, Туреччини і Швейцарії, де, за інформацією Європолу, було зіграно 79, 70 і 41 сумнівний матч відповідно. А в центрі скандалу опинився УЄФА зі штаб-квартирою у швейцарському Ньйоні. Після оприлюднення результатів розслідування Європолу шквал обурення на адресу Європейського футбольного союзу зводився до його бездіяльності. Проте, за іронією долі, саме УЄФА доклав зусиль, щоб в європейському законодавстві було запроваджено кримінальну відповідальність за договірні матчі. Про це Джанні Інфантіно оголосив після позаминулого засідання виконкому УЄФА у грудні 2012 року.

Така ініціатива виникла якраз через постійні виявлення договірних матчів у рамках європейських турнірів, а також звинувачення ФІФА і УЄФА у корумпованості. Саме через такий крок за розслідування договірних матчів і взялося Європейське поліцейське агентство. 

Тож спочатку здається, ніби в УЄФА самі собі загнали ніж у спину, проте після припинення ажіотажу навколо прес-конференції Європолу футбольні експерти глянули уважніше на оприлюднені дані і виявили, що мова йде про вже відомі раніше випадки!

Минулого тижня видання «Спортингінтеллідженс» опублікувало інтерв’ю з головним слідчим у справах договірних матчів у поліції Бохума (Німеччина) Фрідхельмом Альтансом, який розкритикував інформацію, подану Європолом, і наголосив, що треба чітко відокремлювати 380 випадків, що стосуються Європи і які вже давно відомі і розкриті, і оприлюднені 300 випадків в Африці, Азії і Латинській Америці.

«Ті 380, що стосуються Європи, вже давно всім відомі, і ними вже займалися відповідні органи Німеччини, Угорщини, Фінляндії, Словенії й Австрії», — роз’яснив німецький слідчий. Він також розповів, що інформація щодо прибутків організаторів схеми, яку оприлюднив Європол, була недостовірною, оскільки 8 мільйонів євро від ставок на договірні матчі у розмірі 16 мільйонів і 2 мільйони хабарів гравцям — це цифри, які стосуються лише випадків у Німеччині.

Щодо 300 договірних матчів за межами Європи Фрідхельм Альтанс розповів, що лише 150 із цих фактів підкріплені доказами, а про решту поєдинків можна буде говорити через щонайменше шість місяців. Більше того, ті 150 ігор, які розглядаються як договірні, відбулися понад 2 роки тому, і до всіх них причетне угрупування з Сінгапуру. «90 відсотків із цих 300 матчів, які зараз розслідуються, — міжнародні», — уточнив виданню німецький поліцейський.

Він також зазначив, що причетність 50 міжнародних команд ще треба довести, адже, можливо, мова йде лише про рефері та функціонерів. Насамкінець слідчий підтвердив, що далі цими випадками займатиметься Інтерпол, оскільки вони не стосуються Європи.

Виникає запитання: яку роль у всьому цьому зіграв Європол? Як би там не було, йому треба поаплодувати за таку майстерну PR-акцію, яка наситила тижневий медіа-простір Європи.

Швейцарія.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.