Міжнародний олімпійський комітет радить виключити боротьбу з програми літніх Олімпійських ігор 2020 року, щоб замінити її одним із семи нових видів спорту разом із гольфом і регбі-7, які увійшли до програми Ігор-2016 у Ріо-де-Жанейро. Це рішення оприлюднено 12 лютого у Лозанні за результатами дводенного засідання виконавчого комітету МОК.
Боротьба була однією з 26 літніх олімпійських дисциплін, які членам виконкому МОК треба було переглянути на підставі 30 критеріїв з метою визначення спорту «на вибування» у 2020 році. До такого кроку вдалися, щоб «освіжити» літню олімпійську програму. Основними критеріями привабливості того чи іншого виду спорту були універсальність і дані телевізійної аудиторії. Проте боротьба ще має шанс залишитися у програмі Олімпіади 2020 року, якщо їй вдасться набрати необхідну кількість голосів членів виконкому під час остаточного голосування на 125-й сесії МОК у Буенос-Айресі у вересні 2013 року. Конкуренцію їй складуть такі запропоновані нові дисципліни для олімпійської програми, як бейсбол/софтбол, карате, роликовий спорт, сквош, спортивне скелелазіння, вейкбординг та ушу.
Вільна боротьба входила до програми всіх Олімпіад від 1904 року, а через 100 років, 2004-го, на Олімпіаді в Афінах дебютувала жіноча боротьба. Вітчизняні борці за час незалежності України виграли 13 медалей, три з яких — золоті. На останній Олімпіаді у Лондоні в активі нашої команди одна срібна нагорода у вільній боротьбі Валерія Андрійцева.
Чоловічий бейсбол і жіночий софтбол востаннє входили до програми літніх Ігор-2008 у Пекіні, проте не були погоджені для Лондона-2012, а на Олімпіаді 2016 року було вирішено замінити ці види спорту регбі-7 і гольфом. Кожна з решти шести запропонованих дисциплін, якщо їй пощастить набрати найбільшу кількість голосів у вересні, дебютуватиме у 2020 році як олімпійська. Усі ці види спорту представлять свої презентації на засіданні виконавчого комітету МОК у травні в Санкт-Петербурзі. Нагадаємо, що раніше кандидатами на виліт називали тхеквондо і сучасне п’ятиборство.
Разом із остаточним рішенням щодо включення нової дисципліни до програми літньої Олімпіади 2020 року в Буенос-Айресі також буде обрано столицю Олімпіади-2020, на звання якої претендують Мадрид, Стамбул і Токіо, а також наступного президента МОК. Водночас члени виконкому більше схиляються до відтермінування рішення щодо програми Ігор-2020 до наступного року, щоб цьогоріч зосередитися на виборі столиці Олімпіади і обранні наступника Жака Роже.
 
Лозанна.
Швейцарія.