З початку року прокурори Хмельниччини пред’явили більше півсотні позовів з вимогами на загальну суму майже 18 мільйонів гривень, із яких левова частка стосується неправомірної оренди чи придбання приміщень та землі.

Набули завершення резонансні справи про порушення з боку чиновників обласної ради.

Так, судом визнано недійсними біржову угоду та договір купівлі-продажу комплексу будівель і споруд табору праці і відпочинку «Збруч» у Чемеровецькому районі. Об’єкт, що розиашований на території Національного природного парку «Подільські Товтри», займає 1,2 тисячі квадратних метрів. До того, як його взялися продавати, був спільною власністю територіальних громад області. Та виявилось, що на аукціоні з продажу цього майна одному з товариств з обмеженою відповідальністю вдесятеро занизили його реальну вартість. Табір оцінили у 200 тисяч гривень, хоча насправді він коштував понад два мільйони.

Інший подібний позов прокуратури області, який стосується комплексу будівель бази відпочинку «Перлина Поділля», вже у провадженні суду. Профілакторій площею у понад три тисячі квадратних метрів був проданий на чотири мільйони гривень дешевше, ніж коштував насправді.

Роздавати за безцінь такі об’єкти вдавалося завдяки сприянню та прямим зловживанням посадовців облради. Вони, а також представники товарної біржі та оцінювачі затвердили таку низьку оцінку на користь покупця.

Прокурори розслідували й обставини того, як колишній голова облради та начальник одного з її управлінь передали в оренду одному з ринків складські приміщення площею 2,4 тисячі квадратних метрів, які до того також належали територіальній громаді. Щоб приховати справжню вартість та занизити орендну плату, вони підробили документи, де суттєво занизили експертну оцінку приміщень — до 1,6 мільйона гривень. Через це обласний бюджет недоотримав 430 тисяч гривень.

Нині обвинувальний акт стосовно колишнього голови облради та начальника управління направлено до суду. Чиновників обвинувачують у зловживанні службовим становищем та службовій підробці, що спричинило тяжкі наслідки. А щодо поцуплених приміщень, то судом вже визнано договір їх оренди недійсним.

— Це тільки початок. Робота триває, і вона стосується представників не тільки колишньої, а й теперішньої влади, — зауважив прокурор області Олег Синишин. — Ми виявили, що обласна рада ні за попереднього керівництва, ні за нинішнього не затвердила документ, який визначив би правила конкурсного відбору суб’єктів оціночної діяльності. Через це оцінку більшості об’єктів приватизації як проводив, так і проводить один і той самий суб’єкт господарювання.

Порушення і «помилки» поступово виправляються. Судами вже скасовано незаконне рішення Хмельницької міської ради про передачу в оренду приміщення в центрі міста. Припинено право одного з підприємств на постійне користування земельною ділянкою рекреаційного призначення площею 2,5 гектара та вартістю п’ять мільйонів гривень. На ній новий власник обіцяв збудувати льодову арену. Але за чотири роки роботи так і не розпочалися, а земельний податок не сплачувався. Борг сягнув більше ста тисяч гривень. Тож прокурори вимагають, щоб земельна ділянка повернулась у власність міста. Після тривалої судової тяганини нарешті припинений договір оренди майже шести гектарів землі, на якій розташований один із міських ринків. А зараз триває судовий розгляд ще одного позову про розірвання договору оренди та повернення до комунальної власності земельної ділянки у п’ять гектарів, грошова оцінка якої становить два мільйони гривень. 

Кожен наведений приклад — це мільйонні втрати для бюджетів і громад, які стали можливими через порушення закону при передачі комунального майна в оренду або у приватну власність. У прокуратурі переконують: на цьому їх список не завершений. Перевірки тривають.

 

Хмельницька область.