Освітяни Тернопільщини вимагали своєчасної виплати зарплат та надбавок за престижність
«Жебрацька зарплата — за чиї гріхи розплата?», «Без здорової людини немає держави» — з цими та іншими гаслами вийшли на пікет Тернопільської обласної ради та облдержадміністрації освітяни області. Вони не вперше обстоюють свої права. Цього разу учителів підтримали працівники охорони здоров’я, закладів культури, комунальних аптек, чорнобильці, шляховики, пенсіонери — всього понад півтисячі осіб. Педагоги вимагали виплатити заборгованість із зарплат та 20% надбавку за престижність праці. «Росте долар і ціни, зарплати заморозили, — каже вчителька з Бережан Леся Прийдун. — Ми навіть не отримуємо те, що нам належить. Яких дітей може виховати злиденний вчитель?». Її колеги з Тернопільського району розповідають, що їм заборгували частину зарплати за жовтень, повністю — за листопад, у класах холодно, діти сидять у верхньому одязі і через змерзлі руки не можуть писати.
Кепські справи із зарплатою і у шляховиків. Її почали виплачувати лише за вересень-жовтень. А працівники комунальних аптек скаржаться, що їхні заклади влада намагається ліквідувати та передати у приватні руки, хоч лише вони мають право відпускати безплатні ліки.
У своєму виступі голова обласної організації «Союз-Чорнобиль України» Олександр Харитонов наголосив, що у обстоюванні своїх прав на належну пенсію чорнобильці дійшли до судів найвищих інстанцій, виграли їх, але ніхто не збирається виконувати судових рішень. Тим часом хворі люди ледве животіють.
— Ми зібралися, щоб показати владі: у соціальній і трудовій сферах існують проблеми, і їх потрібно вирішувати, — каже голова обласної ради профспілок Андрій Присяжний. — Передусім Кабінет Міністрів має скасувати свої постанови №№88 і 89 щодо виплати надбавок за престижність праці вчителям та бібліотекарям з місцевих бюджетів та ліквідувати дискримінацію.
Свої вимоги пікетувальники виголосили з трибуни сесії обласної ради. Після цього їх запевнили: до кінця року заборгованість ліквідують, адже в регіон надійшло майже п’ятдесят мільйонів гривень субвенцій, які розподілять по районах. З них 22 мільйони призначені вчителям. Обласні чиновники порекомендували освітянам простежити на місці, щоб ці кошти розподілили прозоро, а головну відповідальність за невиплати поклали на керівників районів. Останніх звинувачують у тому, що районні бюджети затверджуються при недофінансуванні та не ліквідовуються малокомплектні школи. Мовляв, лише у Зборівському районі 12 освітніх закладів, де навчається до десяти учнів. Тому доцільно організувати транспортування дітей до інших шкіл, однак цього року область не отримала жодного шкільного автобуса. Ці та інші факти оприлюднив керівник департаменту освіти і науки облдержадміністрації Любомир Крупа, але до кого він, власне, апелював, незрозуміло. Хіба не влада має розв’язувати ці проблеми?
Депутати облради підтримали вимоги освітян та інших бюджетників. Голова облради Василь Хомінець і керівник профспілок Андрій Присяжний звернулися до законодавців та уряду з листом, у якому вимагають не знижувати соціальні стандарти при формуванні держбюджету на наступний рік, ввести єдину тарифну сітку та не допускати практики вимушених відпусток без збереження зарплати.
Фото автора.
Учасники пікету вимагають віддати зароблене.