Долі матерів-одиначок, що народили всупереч усьому, намагаються покращити у Центрі матері і дитини Херсона.

Гірку долю «підсолодила» любов

Настя — загальна улюблениця співробітників, відвідувачів та підопічних Центру матері і дитини в Херсоні. Охоче до спілкування, красиве, наче лялечка, блакитнооке дівча саме тут зробило свої перші кроки — адже доля в малої виявилася дуже непроста.

Настусина мама з’явилася на світ із вродженим каліцтвом (у неї не було ніг), і родина від доньки просто відмовилася. Дитинство її пройшло в спеціалізованому інтернаті, а юність — у такому ж профільному пансіонаті сусіднього з Херсоном міста Цюрупинська. У 24 роки дівчина закохалася в такого само інваліда. Кохання стало справжнім просвітком у сірій буденщині! Коли завагітніла, лікарі відмовляли виношувати дитя — дуже вже слабке здоров’я було в пацієнтки. До того ж жінка при надії не мала ані власного житла, ані підтримки родини, ані прибутків (за винятком пенсії). Однак Ніна (ім’я змінено) затялася: народжуватиму! І народила цілком здорову, чудову дівчинку, хоча ціною її народження була важка операція.

Зараз Ніна з Настею живуть у херсонському Центрі матері і дитини, очікуючи, доки влада Цюрупинська підшукає для них обіцяне житло. Батько маляти свою цивільну дружину і донечку не кинув: навідує регулярно, і в майбутньому вони збираються жити разом — як родина. От тільки привести цю родину поки що просто нікуди, тож батько залишається в Цюрупинську, а мати з донькою — в Херсоні (за півгодини їзди автобусом).

Душевного тепла вдосталь, а от батареї гріють погано

Схожих історій у Центрі матері і дитини можуть розповісти чимало. Адже він і створений для того, щоб дати прихисток на час останніх місяців вагітності та перших півтора року життя маляти та допомогти мамам-одиначкам, від яких відвернулися родини, знайти гідне місце у світі. Тут лише десять місць, однак тільки минулого року Центр став тимчасовою домівкою для п’ятдесяти юних породілей з дітьми. Душевного тепла у його співробітників вистачає на всіх, а от тепло фізичне забезпечити складніше.

— Центр матері і дитини займає частину будівлі комунального дитсадка №27 на вулиці Ціолковського. Опалюється вона централізовано, і від цього всі проблеми — труби старі, котельня далеко, тож теплоносій приміщень добре не нагріває. Щоб діти не хворіли, в кожній кімнаті — по електрокаміну. «Тільки на те й надія, що взимку електроенергію не вимикатимуть, інакше здоров’я малечі опиниться під загрозою,» — скаржиться директор закладу Наталя Надєліна.

Центр шукає доброчинців

Центр матері і дитини із задоволенням відвідують можновладці під час своїх візитів до регіону. Вони спілкуються із молодими мамами, споглядають їхні акуратні кімнати, із задоволенням позують з малечею для журналістів: адже саме існування такого закладу є наочним прикладом того, що влада не залишає родини наодинці зі складними життєвими обставинами. Та щойно мова заходить про те, як би посприяти розвиткові Центру конкретними справами, як весь ентузіазм «слуг народу» десь щезає, і вони поспішають перекласти відповідальність на міську громаду: на чиєму бюджеті знаходиться заклад, тому й «завали розгрібати». А те, що в цьому бюджеті й так діра на дірі, нікого не обходить. В управлінні у справах сім’ї, молоді та спорту Херсона кажуть, що посприяють Центру матері і дитини підготувати документи на виділення гранту якогось гуманітарного фонду, щойно така можливість з’явиться. І напевно, це найкоротший шлях: вимолити кошти з обласного чи держбюджету на соціальні проекти у нас чомусь завжди значно складніше, ніж отримати їх від іноземних доброчинців. То чи тепло у Настусиній кімнатчині, коли за вікном мороз тріщить?

Цитата

«Проблема нам відома — торік узимку, коли температура повітря впала до - 30°С, немовлят із породіллями з Центру довелося навіть терміново евакуювати до лікарень. Стабільний обігрів приміщення можна забезпечити тільки одним способом — збудувавши автономну котельню. Однак на це в бюджеті банально немає грошей: вартість обладнання такого комплексу з його монтажем та проектом перевищує річні витрати на утримання Центру матері і дитини — 600 тисяч гривень», — розставив крапки над «і» начальник міського управління сім’ї, молоді та спорту Антон Єфанов.

Факт

Центр матері і дитини відкрився у Херсоні 2003 року. На той час він був єдиним таким закладом в Україні.