«Українська хартія вільної людини», укладена ініціативною групою «Першого грудня» в кінці минулого року, «пішла в люди» й закликає українців позбутися свого страху. Обговорювали хартію у Кам’янці-Подільському.

Ініціатива «Першого грудня» закликає не чекати, а творити нове суспільство, починаючи з себе. На зустріч із представниками громадських організацій, наукової еліти Кам’янця-Подільського, Хмельницького, Чернівців, студентами й учнями прибули Євген Сверстюк (президент Українського пен-клубу), В’ячеслав Брюховецький (почесний президент Києво-Могилянської академії, Герой України), та молоді обличчя «Першого грудня» — відомий громадський діяч Данило Лубківський та юрист, фахівець з конституційного права Геннадій Друзенко.

Автори хартії визначили 10 принципів, покликаних об’єднати українців у творенні цілком нової країни, що, як і кожен її громадянин, має стати вільною.

Тригодинна дискусія засвідчила: українці глибоко переймаються майбутнім своєї країни. «Я прийшов, бо вболіваю за те, як зберегти націю, як рухатися далі», — сказав підприємець і видавець Мирослав Мошак. Лікар Олег Купчик із міста Дунаївці додав: «Хотів би знати рецепт побудови нової держави, а ще більше українці потребують рецепту, як позбутися страху». Лідер громадсько-політичного руху «Гідність» Олег Демчук: «Наявність Біблії в хаті не робить кращими християн, наявність правил не робить кращими водіїв на дорогах».

Саме завдяки тісному спілкуванню «Гідності» з ініціативною групою «Першого грудня» й відбулася ця дискусія. «Приємно, що у вас є така громадська інституція, як «Гідність», — сказав Євген Сверстюк. — Якби вона була довший час закорінена у вашій спільноті, то ви б мали відповіді на свої питання. «Гідність» і наша хартія — синоніми. Немає совісті нації, втіленій в окремій особі, кожен із вас — це і є совість нації. З чого почали більшовики, «визволивши» Західну Україну? Вони розпустили всі громадські організації. Треба відновити їх — і влада вже не зламає міцний хребет громадянського суспільства. Ми завжди кажемо: а що про нас думає Європа? Що вона може думати, коли у нашому метро висять оголошення, де можна купити дисертацію? Нам треба соромитися. У хартії ми нічого нового не кажемо й не відкриваємо. Хартія має пробудити людей».

В’ячеслав Брюховецький: «Дуже важливо, що в хартії горизонтально закладено ідеї, що стануть загальним проектом, а не лише подільського чи слобожанського розливу».

Данило Лубківський: «Треба нам у цій державі навчитися замовляти музику, щоб це був не шансон». Геннадій Друзенко назвав хартію провокативним документом, що змушує шукати відповіді у кожному з нас, а з відповіді кожного витворюється загальна.

Учасники дискусії непокояться: в Україні часто забалакують найкращі починання. Тож слід подбати, щоб хартія дійшла до співвітчизників та розбудила свідомість. Представники «Першого грудня» підписали меморандум про співпрацю з рухом «Гідність». Хартію найближчим часом обговорюватимуть у Тернополі, Львові, на Сході України, повідомив Євген Сверстюк.

Наріжні камені хартії: 

1) відповідальність за своє життя , а отже, його успіх, добробут і щастя нікому не може бути передано, ми самі несемо відповідальність за себе; 

2) мораль і духовні цінності не можуть бути відкладеними на завтра; 

3) ми будуємо те, що уявляємо, а отже, від глибини, масштабу і творчого хисту нашої уяви залежить наше майбутнє.