Чернівецькі довгожителі з 1 січня цього року почали отримувати більшу пенсію. Після набрання чинності Постанови Кабінету Міністрів України від 26.09.2012 № 908 «Про підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни та деяких інших осіб, яким виповнилося 100 і більше років» пенсійні виплати сторічних буковинців зросли на 28,3%.
Наразі в краї мешкають 35 довгожителів, яким виповнилося 100 років і більше, турбота про них є обов’язком держави. Сторічні буковинці, на яких поширюється дія законів «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань», а також особи, що мають особливі заслуги перед Батьківщиною, з 9 жовтня минулого року отримують підвищення до пенсії, передбачені цими законами, з урахуванням встановлених для них доплат — у потрійному розмірі. Особам, котрі не належать до зазначених вище пільгових категорій, але досягли 100-річного віку, встановлено підвищення до пенсії у розмірі 20% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (178,80 гривні).
Середній розмір пенсійних виплат сторічним буковинцям в області — 1597,98 гривні.
Створили учнівську обласну раду
У Чернівцях відбулася перша сесія Чернівецької учнівської обласної ради. В її роботі взяли участь 39 лідерів органів шкільного самоврядування та 13 координаторів органів учнівського самоврядування. Сесія затвердила назву обласного органу самоврядування дітей області, статут та план роботи. Для обрання голови обласної учнівської ради було висунуто четверо кандидатів.
Намагалися передати мобільний, cхований у маслі
Днями під час огляду вмісту посилки співробітники відділу нагляду і безпеки Сокирянської виправної колонії виявили та вилучили мобільний телефон, що його cховали у пачці солі. Наступного дня під час проведення огляду вмісту передачі виявили та вилучили пляшку, де замість олії була спиртовмісна рідина. Цього дня співробітники Чернівецького СІЗО з іншої продуктової передачі вилучили ще один мобільний телефон. Його винахідливий батько сховав у пачку вершкового масла, а сім-карту — в халву.
На ринку встановили термінал для обліку автомобілів
У Чернівцях на «Калинівському ринку», на майданчику з продажу автотранспорту, встановили автоматичний термінал з обслуговування автомобілів. Це дасть змогу спростити облік машин та максимально зменшити людський фактор при отриманні готівки. Вартість перебування легкового авто на майданчику — 9 гривень за один день, якщо ж власник залишає автомобіль і на ніч, додається ще 7 гривень. Уся інформація з фотографіями та даними щодо заїзду та виїзду авто зберігається в комп’ютері і її в будь-який час можна перевірити.
Запровадять бронювання квитків на вистави через Інтернет
Таке нововведення незабаром чекає на поціновувавів театрального мистецтва на Буковині. Систему безплатно розробив один із шанувальників театру. Подібна практика давно існує у столичних театрах та національних театрах України. У Чернівцях вона вперше. Відтепер не тільки чернівчани, а й глядачі з інших міст зможуть самостійно обрати місце для перегляду вистави та заздалегідь його забронювати. Нині триває випробування цієї системи. Якщо все буде гаразд, то квитки можна буде забронювати вже на початку лютого.