У цьому році Львів очікує на збільшення авіарейсів у міжнародному аеропорту імені Данила Галицького. Буде сполучення з Лондоном та іншими європейськими містами. Хоч як дивно, таке збільшення викликало стурбованість міського голови Львова Андрія Садового.
«Я маю багато скарг на роботу митників, коли весь рейс повністю пропускають через «червоний» коридор, — поділився своїми враженнями міський голова Львова Андрій Садовий. — Це нонсенс, ніде в світі такого не має. Візьміть з рейсу одного чи двох пасажирів, до яких є підозри. Але не всіх».
Свої претензії до роботи митників міський голова висловив у листі до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова. Держава інвестувала мільярди гривень на сучасний аеропорт, інфраструктуру, а хтось, щоб мати для себе якісь преференції, до нуля зводить позитивні кроки.
Під цим зверненням підписались би сотні львів’ян та гостей міста. У автора цих рядків досі залишилися гнітючі враження від спілкування з львівськими митниками під час поїздки кілька років тому до Франкфурта. За його словами, речі кожного перевіряли, та ще й запитували, куди й чого їдете. Вже на зворотному шляху під час митного контролю пасажири побачили одного з керівників митного поста, який стояв при вході й демонстративно свердлив кожного кадебістським поглядом. Один з групи не витримав, підійшов і запитав: «Ти що, в зоопарк прийшов»?
Проблема в тому, що у львівських митників є погані традиції від спілкування з нашими «човниками» на кордоні в Шегинях чи Краківці, які, на жаль, вони перенесли в міжнародний аеропорт «Львів». Справді, ніде в світі до кожної сумки не заглядають і не демонструють набундючені обличчя.
З найкращих міркувань Андрій Садовий хоче навчити львівських митників посміхатися. Адже вони — теж обличчя гостинного міста.
Львів.