Народний депутат Григорій Калетнік (фракція Партії регіонів) (на знімку) спільно з науковцями очолюваного ним Вінницького національного аграрного університету підготував програму розвитку сільських територій краю. Для її реалізації у кожному із 27 районів області створять навчально-практичні Центри дорадництва. Перші два вже презентовано на базі коледжів аграрного університету у містах Могилів-Подільський та Немирів.
Участь у презентаціях взяли проректори, директори науково-навчальних інститутів, декани факультетів, за кожним із яких закріплено конкретний напрям роботи з координації програми. Наприклад, за економічний напрям відповідає директор навчально-наукового Інституту аграрної економіки, професор, доктор економічних наук Олег Мороз. За розроблення генеральних планів розвитку територій — директор навчально-наукового Інституту менеджменту, професор, доктор економічних наук Анатолій Мазур. Втілення заходів із соціального розвитку територій координуватиме декан факультету менеджменту, кандидат економічних наук Вікторія Ціхановська.
— Ставимо завдання використати науковий потенціал для відродження сільських територій, зокрема, у питаннях зайнятості населення, створення виробничих та обслуговуючих кооперативів, відновлення тваринницької галузі шляхом реконструкції розпайованого майна, підтримаємо малотоварні господарства, громади матимуть можливість отримувати інформаційно-консультативні послуги, — каже Григорій Калетнік.
За його словами, провідний навчальний заклад зобов’язаний сприяти розвитку території, на якій він знаходиться. «Наші наміри підтримала обласна влада, — продовжує співрозмовник. — Ми об’єднали свої зусилля з можливостями влади, тому віримо в досягнення позитивних результатів».
Документ представили керівникам територіальних громад названих вище районів. Промовці схвально поставилися до можливості об’єднати наукові здобутки з практичними справами у царині комплексного розвитку сільських територій. Раніше в науковців до цього не доходили руки.
— Науковці прийшли до нас з власної ініціативи, — каже голова Могилів-Подільської райдержадміністрації Михайло Вдовцов. — За це їм щира подяка і шана.
Він також повідомив, що райдержадміністрація оголосить конкурс на кращу пропозицію розвитку сільських територій району. А також братиме участь у реалізації пропозицій, що їх вноситимуть науковці.
— Наші села треба врятувати від занепаду, щоб вони не вимирали і не страждали люди, які живуть у них, — наголосив Григорій Калетнік. — Після детального аналізу ситуації маємо внести пропозиції для напрацювання необхідних документів і прийняття їх на державному рівні щодо фінансового забезпечення сільських територій. Щоб громади мали кошти на розвиток соціальної сфери, щоб село було забезпечено всім необхідним для життєдіяльності його мешканців. Саме тому пропонована програма є комплексним документом.
Депутат нагадав: нині один гектар земель сільськогосподарського призначення дає в середньому одну тисячу гривень прибутку. Якщо з кожного гектара виділяти на розвиток сільських територій 100—120 гривень, то загалом у державі така цифра становитиме 3—3,5 мільярда гривень.
 
Дослівно
 
Народний депутат Григорій Калетнік:
 
«За наявності такого багатого ресурсу родючих земель маємо всі можливості забезпечити належний розвиток сільських територій і суттєво поліпшити життя їх мешканців».
 
Інформація до роздумів
 
— 560 сіл знято з реєстрації в державі упродовж останніх десяти років, а кількість сільського населення зменшилася за цей час на 1,5 мільйона осіб;
— понад 150 нормативно-правових актів прийнято на поліпшення розвитку сільських територій, але жоден із них не виконано у повному обсязі;
— 60% валової продукції забезпечують фермерські та особисті селянські господарства, де працюють сільські жителі. У їхній власності перебуває значна кількість сільськогосподарських угідь — 30 мільйонів гектарів.
 
Вінницька область.