У нашому Корецькому районі останнім часом громади стали активнішіми в розв’язанні проблем своїх сіл. 
Так, у селі Щекичин (сільський голова Володимир Ярмолюк) спільними зусиллями сільської ради та громади введено в дію дитсадок: проведено ремонт приміщення під нього, закуплено меблі та інвентар. А в селах Морозівка (сільський голова Наталія Гошта) та Іванівка (сільський голова Володимир Саєць) громади самі, власними силами та коштами, провели благоустрій територій біля щойно відкритих дитсадків, облаштували ігрові майданчики.
У нашому районі створено та зареєстровано вісім територіальних громадських об’єднань. Діють вони в селах Великі Межирічі, Гвіздів, Морозівка, Сапожин, Світанок, Сторожів, Харалуг, Устя. З чотирма із них укладено угоди про партнерство за Програмою розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». У рамках цієї співпраці виконано заходи з енергозбереження, залучено понад 400 тисяч гривень додаткових коштів.
Завдяки обласному конкурсу проектів розвитку територіальних громад реалізовано проект щодо енергозбереження у Сторожівській школі. А нинішнього року на обласний конкурс підготовлено та подано два проекти: «Розвиток фізичної культури та спорту на території Морозівської сільської ради Корецького району завдяки створенню спортивного комплексу» та «Місцеві екологічні ініціативи громади с. Харалуг Корецького району».
Одним із конкретних шляхів розв’язання економічних, соціальних проблем територіальних громад є їх участь у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Завдяки цьому реалізується інвестиційний проект загальною кошторисною вартістю 317 тисяч гривень «Застосування інноваційних підходів до енерго- та ресурсозбереження в Корецькій центральній районній лікарні в рамках реформування охорони здоров’я України». А це ще 182 тисячі гривень додаткових коштів у район. На сьогодні внаслідок реалізації цього проекту, завдяки ініціативності його авторів, зменшуються витрати на опалення місцевої лікарні, створюються комфортні умови для перебування хворих у стаціонарі медичного закладу та роботи медперсоналу. Реалізовуючи проект, у лікарні замінили 88 старих вікон на енергозберігаючі металопластикові. Замінять досить дороговартісне електричне опалення на твердопаливне в інфекційному відділенні, для чого закуплено та встановлено твердопаливні котли. Завдяки згаданому проекту розроблено «Посібник з енергозбереження в комунальних та державних закладах», районну програму реформування охорони здоров’я на місцевому рівні.
Торік громади нашого району підготували та відправили на Всеукраїнський конкурс шість проектів. Усі вони пройшли експертизу, очікуємо результатів. Нині готуємо на цей конкурс нові. У розробці інвестиційних проектів, пошуку джерел співфінансування для їх реалізації практичну допомогу громадським об’єднанням надає новостворений у структурі виконавчого апарату районної ради відділ соціально-економічного, культурного розвитку територій, здійснення економічних реформ та комунальної власності.
Любов СКОРОДЬКО, голова Корецької районної ради Рівненської області.