Виклики та загрози військового характеру та особливості реформування Збройних Сил України обговорювали вчора на круглому столі політики і експерти.
Народний депутат Олександр Кузьмук (на знімку) (фракція Партії регіонів) переконаний: наші Збройні сили треба скоротити. Для цього, за його словами, необхідно чітко розрахувати: скільки боєприпасів, палива, пайків для солдатів тощо має бути в резерві.
Також парламентарій зазначив, що власними силами армію не зможемо переозброїти. Адже на обладнанні третього покоління виготовляти зброю і прилади п’ятого покоління наші підприємства не зможуть. Тому мова має йти, насамперед, про оновлення основних фондів.
Наша держава, за його словами, бере участь у світових процесах, зокрема головує в ОБСЄ, долучається до миротворчих операцій. «І, безумовно, у важкий час розраховуємо на допомогу союзників», — підкреслив О. Кузьмук.
Сьогодні, зауважив він, йде інформаційна і психологічна атака, економічний і політичний тиск на Україну. Зокрема, звинувачують у нецільовій торгівлі зброєю, але жодного випадку не підтвердилося. Також нині не найкращі відносини з Росією. Щоправда, за його словами, на них впливають не лише дві країни.
Коли економіка ослаблена, сектор безпеки і оборони перебуває не в кращому стані, внутрішня стабільність під загрозою, то, наголосив парламентарій, така країна може мати серйозну загрозу для свого суверенітету і територіальної цілісності. Тому, насамперед, треба зосередитися на розв’язанні внутрішніх проблем.
Директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак до найбільших загроз відносить активне інформаційне втручання сусідніх держав, зокрема, Росії. Наявність на території нашої країни російського Чорноморського флоту, на його переконання, має дестабілізуючий характер. Він не виключає, що за певних умов можуть застосовуватися підрозділи ЧФ РФ для підтримки екстремістських політичних угрупувань. Розвиток такого сценарію може призвести до втрати контролю над ситуацією з боку української влади.