Учора біля однієї з аптек у центрі столиці вишукувалася величезна черга. У такий спосіб люди висловлювали протест проти додаткового ліцензування імпортних медичних препаратів, яке стає обов’язковим з 1 березня цього року.
У тій, поки що імпровізованій, черзі за ліками вишикувалися хворі на хронічні недуги, їхні родичі, громадські пацієнтські організації, лікарі. Згодом «черга» рушила до адміністрації Президента, щоб передати главі держави листа з вимогою накласти мораторій на норму закону про обов’язкове додаткове вітчизняне ліцензування медпрепаратів іноземного виробництва.
Якщо цього не зробити, то «всі українці, які мають смертельні захворювання, такі як онкологія, гемофілія, туберкульоз, гепатити, ВІЛ-інфекція, СНІД, хвороби серця, діабет, розлади тиску та інші, і життя яких безпосередньо залежить від доступу до якісних, безпечних та ефективних ліків, будуть приречені на смерть», йдеться у посланні.
Лікарів і пацієнтів непокоїть те, що переважну більшість всіх препаратів, які застосовують сьогодні для лікування перелічених недуг, виробляють за кордоном.
— 90 відсотків імпортних засобів для лікування онкохворих дітей не мають вітчизняних аналогів, — коментує ситуацію член опікунської ради Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» Ганна Гопко. — І нам не кажуть, як планують їх замінити або хто компенсуватиме здорожчання цих препаратів.
— Серед ліків, які життєво необхідні для виконання сучасних протоколів лікування дітей з онкологічними та тяжкими онкогематологічними захворюваннями, 97 відсотків — це імпортні препарати. За відсутності цих медикаментів надавати адекватну медичну допомогу хворим дітям буде просто неможливо, — зазначила Світлана Донська, завідувач Центру дитячої онкогематології та трансплантації кісткового мозку НДСЛ «Охматдит» МОЗ України, головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності «Дитяча гематологія».
Експерти прогнозують: вимога додаткового вітчизняного ліцензування імпорту лікарських засобів паралізує ввезення в нашу країну продукції закордонних фармвиробників. Бо вже на початку весни для них запроваджують жорсткий «візовий режим», згідно з яким всі іноземні медпрепарати, що поставляються на наш ринок, повинні мати додаткові українські ліцензії. До того ж потрібно отримати сертифікат якості в нашій, вітчизняній, лабораторії. А це коштуватиме близько 30 тис. грн. за кожну серію препарату.
Ініціатори змін у просуванні ліків на вітчизняному фармринку за мету, нібито, ставили захист українського виробника та контроль за якістю ліків. У реальності виходить — провокація чорного ринку та власні бізнес-інтереси, стверджують організатори акції протесту. Йдеться про те, що зарубіжні препарати, які вже були ліцензовані, змушені будуть проходити цю процедуру заново в Україні. Це при тому, що у нас немає відповідної лабораторної бази.
Голова правління ГО «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін вважає:
— Це примітивна схема монополізації українського фармринку з єдиною метою — надприбутки за рахунок українських пацієнтів. Аргументи про підвищення контролю якості — брехня. Адже згідно з вже чинними підзаконними актами один і той самий лікарський засіб проходить контроль якості уже тричі.
Тож пацієнти та їхні лікарі сподіваються, що Президент України їх почує. А поки що свою реакцію на проблему висловив віце-прем’єр-міністр України Костянтин Грищенко під час зустрічі з президентом Американської торговельної палати в Україні (АСС) Хорхе Зукоскі та представниками Комітету з питань охорони здоров’я цієї організації.
«Відповідно до закону з 1 березня буде впроваджено ліцензування імпорту ліків до України. Для нас головне, щоб українці мали можливість отримувати якісні препарати у необхідній кількості та за доступними цінами. Ми готові до відкритого діалогу з імпортерами лікарських засобів для обговорення питань, пов’язаних із ліцензуванням. Переконаний, що зміни, які впроваджуються, повинні бути зрозумілими для бізнесу і не мати негативних наслідків для українців», — сказав пан Грищенко, передає прес-служба КМУ.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.