Черговий раунд перемовин опозиції та більшості щодо розблокування роботи парламенту завершився нічим. Депутати ні до чого не домовилися і розійшлися до п’ятниці. Опозиція не відступає від своїх принципових вимог — забезпечити особисте голосування депутатів. Більшість пропонує інші варіанти вирішення проблеми. Свою руку допомоги задля порозуміння готовий простягти і Президент. Однак депутати і з більшості та опозиції все ще сподіваються домовитися самим і почути один одного.

Депутати з фракції «УДАР» продовжують цілодобово чергувати в парламенті, блокуючи трибуну і президію парламенту. Ночують у сесійній залі й жінки-депутати. Вчора Марії Матіос стало зле, їй знадобилася допомога лікарів. Але відступати ніхто не збирається. І головне — поступатися ще не готовий ніхто. Хоча з боку ситуація має вигляд такої, начебто всі зайшли у глухий кут — опозиція не знає, що робити далі, а більшість не хоче вдаватися до силового розблокування, над яким знову насміхатиметься увесь світ.
На вчорашні перемовини з Головою Верховної Ради лідери опозиційних фракцій уже не прийшли — замість них на зустрічі були присутні заступники голів фракцій. Кажуть, що в лідерів були «заздалегідь заплановані зустрічі». Дивно, що ці зустрічі виявилися важливішими за роботу парламенту.
Вимоги опозиції незмінні: особисте голосування або за допомогою системи «Рада-3» з сенсорною кнопкою, або руками, або бюлетенями. На брифінгах змінюються постаті, а заяви та риторика — вже давно знайомі. Заступник голови фракції «Свобода» Олексій Кайда заявив, що вимоги опозиції — принципові, однак більшість на сьогодні не готова дослухатися до них. Заступник голови фракції «УДАР» Віталій Ковальчук запевнив, що «ударівці» блокуватимуть трибуну Верховної Ради «до кінця». У баченні опозиції «кінець» — це дочасні парламентські вибори. «Або ми знайдемо механізм забезпечення особистого голосування і знайдемо його спільно з представниками більшості, або країна підійде до моменту дострокових виборів до парламенту», — сказав Ковальчук. Заступник голови фракції «Батьківщина» Андрій Іванчук відзначив, що розробники «Ради-3» підтвердили можливість включення системи особистого голосування, яка унеможливить голосування за іншого депутата. За словами депутата, перемовини засвідчили, що більшість — Партія регіонів та комуністи — шукають якісь інші способи забезпечити особисте голосування. Але конкретних пропозицій опозиціонери від більшості ще не почули.
Натомість лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов (на знімку вгорі) сподівається, що депутати ще не вичерпали всі можливості переговорного процесу. Хоча звинувачує у небажанні домовлятися, звісно, не владу, а опозицію. «Опозиційні сили не хочуть домовлятися, — заявив О. Єфремов на брифінгу. — Чим довше тривають перемовини, тим більше здається, що деякі депутати не знають, чим займатися у парламенті. Тому парламент так довго не працює». Водночас він запевнив, що більшість намагається знайти інші варіанти вирішення проблеми. Бо сенсорна кнопка, на запровадженні якої так затято наполягають опозиціонери, за словами лідера регіоналів, не вирішує проблеми. Адже навіть з нею можна проголосувати і за себе, і як мінімум за одного сусіда.
Голова Верховної Ради Володимир Рибак запропонував створити робочу групу, яка виробить правові механізми розв’язання проблеми особистого голосування. Хоча в регіоналів, за підрахунками О. Єфремова, є переконлива більшість у сесійній залі. 207 депутатів у фракції, плюс 32 депутати комуністи, плюс ще двоє в президії і ще плюс 14 депутатів, мажоритарників-самовисуванців. «У нас є вдосталь голосів без усяких інсинуацій для того, щоб приймати рішення», — переконує О. Єфремов.
Можливість проведення нових парламентських виборів регіонали називають «маячнею». Але, як запевняє їхній фракційний лідер, як піонери, завжди готові й до них: «У Партії регіонів немає боязні та жодних проблем, якщо постане питання про дочасні вибори». При цьому біло-блакитні пропонують перейти до суто мажоритарної виборчої системи. А опозиція в разі оголошення дочасних виборів обіцяє піти «єдиним фронтом», виставивши в усіх 225 одномандатних округах по одному узгодженому кандидату від опозиції. Про це заявив О. Кайда.
Стривожився ситуацією у парламенті вже і Президент — зі слів О. Єфремова, Віктор Федорович навіть пропонує допомогу зі свого боку. Але депутати прагнуть ще домовитися самі. «Ми ще не вичерпали всі можливості переговорного процесу, щоб звертатися по допомогу до Президента»,  — сказав Єфремов.
Набирає обертів ще одна проблема — позбавлення депутатських повноважень Павла Балоги та Олександра Домбровського рішенням ВАСУ. Опозиція вимагає звільнити суддів ВАСУ, котрі ухвалили рішення про позбавлення двох депутатів мандатів. У парламенті зареєстровано проект постанови про скасування постанови Верховної Ради про призначення цих семи суддів безстроково. А «більшовики», на пропозицію глави парламенту В. Рибака, збирають підписи під поданням до Конституційного Суду щодо рішення ВАСУ. Однак повного тексту рішення ВАСУ ще ніхто не бачив — ані у більшості, ані в опозиції. Це ускладнює юридичний процес підготовки подання до КС. До вердикту Конституційного Суду депутати П. Балога та О. Домбровський зберігатимуть свій мандат і статус. Що саме так має бути — в цьому єдині і більшість, і опозиція. Принаймні хоча б у чомусь порозумілися.
Наступний раунд перемовин щодо розблокування роботи парламенту відбудеться о 10 ранку в п’ятницю.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Цитата
Олександр ЄФРЕМОВ, лідер фракції Партії регіонів:
«Позиція Голови Верховної Ради — обстоювати права депутатів, і щоб законність було дотримано. До рішення Конституційного Суду депутати Балога і Домбровський зберігатимуть свій статус, їх допускатимуть до сесійної зали парламенту».
(Зліва направо) — Андрій Іванчук («Батьківщина»), Віталій Ковальчук («Удар»), Олексій Кайда («Свобода»).