Француз Рено Лавіліньї та кубинка Яріслі Сільва (на знімку) стали переможцями міжнародного легкоатлетичного турніру «Samsung — Зірки жердини», який відбувся в суботу у Донецьку. Ці легкоатлети вважалися фаворитами змагань, адже минулого літа на Олімпійських іграх у Лондоні посіли відповідно першу та другу сходинки п’єдесталу.

Кубинська спортсменка фінішувала із результатом 4 метри 76 сантиметрів — цю висоту Сільва подолала з першої спроби, встановивши таким чином особистий та національний рекорд. Темношкіра атлетка продемонструвала чудову техніку та волю до перемоги: підкорила п’ять висот, із них лише дві — з другої спроби, решту — з першої.
«Я знаю, що досягла кращого. Після повернення додому продовжуватиму тренування і використовуватиму довші жердини на нових висотах», — поділилася враженнями переможниця. Донецьким журналістам Яріслі запам’яталася емоційністю та щирістю: на прес-конференції перед турніром спортсменка заплакала, розповідаючи про те, як переживала свій успіх на Олімпіаді.
Другою у жінок стала росіянка Анастасія Савченко — 4 метри 65 сантиметрів, третьою — Ніколета Кіріакополу (Греція) — 4 метри 60 сантиметрів. 
Відкриттям цьогорічного турніру став вдалий виступ стрибунів із Греції, які буквально увірвалися до світової еліти стрибунів із жердиною. Третє місце у жіночому секторі та друге — в чоловічому: такого успіху дебютанти змагань з однієї країни раніше не досягали. Легкоатлет Костадінос Філіппідіс із результатом 5 метрів 80 сантиметрів лише на 5 сантиметрів поступився лідеру Рено Лавіліньї та обійшов досвідченого Мальте Мора із Німеччини та росіянина Сергія Кучеряну, які поділили між собою третє місце (5 метрів 70 сантиметрів).
Порадував дебютант змагань, донеччанин Тимур Скорих: стрибнувши на 5,20 м, він на цілих 10 сантиметрів поліпшив особистий рекорд. Ще один представник Донецька — Максим Мазурик — засмутив, завершивши виступ у секторі після висоти 5,35 м.
Напередодні турніру олімпійський чемпіон Рено Лавіліньї заявляв, що прагнутиме перемогти із результатом, вищим за минулорічний. Його бажання справдилося, хоча рекорд сезону — 5,93 м — цього разу спортсмену не підкорився. Так само залишаються дійсними і два світові рекорди у приміщеннях: 6,15 м у чоловіків та 5,00 м — у жінок. Символічно, що обидва досягнення були встановлені в стінах донецького Палацу спорту «Дружба» на турнірах «Зірки жердини» — Сергієм Бубкою та Оленою Ісінбаєвою. Рекорд Бубки тримається вже двадцять років.
На запитання, коли ж поб’ють фантастичне досягнення, сам президент Національного олімпійського комітету України відповів так: «Я міг впливати на процес, коли виступав, а зараз усе залежить від спортсменів. Вони готуються, тренуються, намагаються показати результат. Я можу лише ділитися досвідом, як підкорити висоту. Гадаю, рекорд рано чи пізно зможуть побити».
 
Донецьк.
Фото Степана КАЧУРА (УНІАН).