У п’ятницю, 8 лютого, Вищий адміністративний суд України визнав недостовірними результати парламентських виборів в одномандатних округах №11 та №71 та скасував постанови Центральної виборчої комісії про реєстрацію народними депутатами Олександра Домбровського та Павла Балоги. «Визнати неможливим достовірне встановлення підсумків голосування та результатів виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року в одномандатних виборчих округах №№11, 71 та необхідність проведення повторних виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах №№11, 71», — йдеться у постанові Вищого адміністративного суду України. ВАСУ також зобов’язав Центрвиборчком «вчинити дії по організації підготовки та проведення повторних виборів народних депутатів України в одномандатних округах №№11, 71.

Партія «Єдиний центр», висуванцем якої є П. Балога, у своєму зверненні до голів дипломатичних представництв в Україні назвала цю судову постанову спробою влади провести ревізію результатів виборів. «Уперше в історії незалежної України влада робить зухвалі спроби змінити результати виборів після прийняття присяги народним депутатом України та більш ніж через три місяці після початку роботи нового парламенту», — йдеться у зверненні та наголошується, що ці дії «відбуваються всупереч Конституції і виборчому законодавству України, яке не передбачає підстав для оскарження результатів виборів після відповідного рішення ЦВК щодо визначення переможця». «Єдиний центр» повідомив про свій намір захищати результати виборів усіма доступними методами, в тому числі шляхом звернення до Європейського суду з прав людини.

Щоправда, одним з авторів адміністративного позову до ВАСУ є парламентарій попередніх скликань Юрій Кармазін, котрого навряд чи можна зарахувати до провладних політиків. Коментуючи цю ситуацію на своїй сторінці у Фейсбуці, він, зокрема, зазначив: «Стосовно позбавлення Домбровського та Балоги депутатських мандатів, можу лише додати від себе, а точніше, нагадати, що я діяв як правозахисник і народний депутат. Перед законом усі рівні, отже, всі колись відповідатимуть за свої вчинки». Ю. Кармазін запевнив, що в цій ситуації він лише відповідно до Закону «Про статус народного депутата України» відреагував на звернення від людей, які запевняли у фальсифікаціях.

Заступник голови ЦВК Андрій Магера в коментарі «Українській правді» висловив думку, що це рішення ВАСУ суперечить низці норм законодавства. «По-перше, строк звернення до суду щодо дій окружної виборчої комісії про підсумки голосування і дій ЦВК про результати виборів в мажоритарному окрузі становить п’ять днів за Кодексом адміністративного судочинства. Цей строк пропущений давно. Уже чотири місяці минуло від дня голосування. По-друге, після реєстрації депутатів і закінчення строку на судове оскарження обидва парламентарії склали присягу у Верховній Раді і набули повноважень народних депутатів України. Цей момент у юридичній площині є незворотним», — зазначив заступник голови ЦВК.

Чим керувалися судді під час ухвалення рішення про позбавлення О. Домбровського та П. Балоги депутатських мандатів, стане зрозуміло після оприлюднення повного тексту постанови ВАСУ. А поки що з посиланням на речника Юрія Кармазіна повідомляється, що начебто суд продовжив термін прийому позову, оскільки органи МВС, до яких заявник звернувся одразу після виборів, чомусь дуже довго розслідували цю справу.