Учора в столиці під час круглого столу за участю народних депутатів та експертів було презентовано проект змін до законів «Про Кабінет Міністрів України» та «Про центральні органи виконавчої влади».

Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд зазначила, що реформи Кабінету Міністрів, центральних органів виконавчої влади, державної служби — те, з чого потрібно почати зміни. «Якщо це не зробити, ми не зможемо приймати ефективні рішення, які очікує суспільство. Не можна, діючи старими методами, досягти нових результатів. Ми повинні побудувати нові інструменти для того, щоб отримати нову якість урядових рішень», — наголосила вона.

У свою чергу один з авторів законопроектів, голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко розповів, що пропонується розмежувати функції міністерств та інших центральних органів виконавчої влади. Також, відповідно до проектів, заступники міністрів повинні призначатися урядом за поданням відповідного міністра. Тобто вони зможуть самі обирати собі команду, реалізовувати свою політику і відповідати за результат.

Крім того, за його словами, в кожному міністерстві має бути введена посада державного секретаря, який очолюватиме апарат міністерства. Його працівники повинні бути держслужбовцями і працювати на своїх посадах незалежно від зміни міністра. У такий спосіб можна буде організовувати ефективну роботу щодо аналізу і формування державної політики. І. Коліушко вважає, що департаментів має бути від чотирьох до семи.

Також, зазначив експерт, пропонується утворити в міністерствах секретаріати (сукупність обслуговуючих підрозділів: кадрова служба, бухгалтерія, юридична служба тощо), які обслуговуватимуть основні структурні підрозділи. А органи, які здійснюють адміністративні повноваження, мають бути виведені зі складу апарату міністерства і стати центральними органами виконавчої влади.

А ще згідно із законопроектами, підкреслив І. Коліушко, міністри зобов’язані формувати колегії (консультативно-дорадчі органи), до складу яких мають входити міністри, їхні заступники та представники структур, які є реципієнтами політики міністерства. Приміром, до колегії Міністерства юстиції мають входити представники ради суддів, палати нотаріусів, асоціації адвокатів, правозахисних громадських організацій тощо. Міністр повинен сам затверджувати склад колегії, але на основі поданих пропозицій цих структур.

Також пропонується кілька новацій щодо підвищення прозорості в роботі Кабінету Міністрів. Зокрема, зауважив він, передбачається створення урядових комітетів, які готуватимуть питання для пленарного засідання уряду. Крім того, вважає 

І. Коліушко, в законі має передбачатися поєднання посад віце-прем’єр-міністрів і міністрів та оприлюднюватися проекти урядових рішень.

До речі, за його словами, більшість положень вищезгаданих ініціатив закріплено в Коаліційній угоді. Тому є сподівання, що вони найближчим часом будуть утілені в життя.

ДОСЛІВНО

Голова правління Центру політико-правових реформ Ігор КОЛІУШКО:

«Законопроект про внесення змін до законів «Про Кабінет Міністрів України» та «Про центральні органи виконавчої влади» вже опрацьовано в секретаріаті адміністрації Президента і уряду. Ми отримали від них певну реакцію. Я сподіваюся, що на наступному тижні організуємо робочу зустріч з доопрацювання цих документів і вони будуть остаточно готові для внесення в парламент. Найкраще, щоб ці проекти вніс до Верховної Ради глава держави».