На Кіровоградщині проаналізували результати реалізації у 2012 році Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІ». Участь у ньому область бере з 2008 року, і нині він охоплює вже близько 70 відсотків території.
За словами заступника директора департаменту економіки і торгівлі облдержадміністрації Світлани Лобанової, друга фаза проекту розпочалась для Маловисківського, Новомиргородського, Олександрівського, Онуфріївського, Гайворонського, Кіровоградського, Долинського та Устинівського районів ще в 2011 році, а торік до них приєдналися Новоукраїнський, Компаніївський, Ульяновський і Знамянський райони.
Реалізація 33 відібраних мікропроектів коштуватиме 5 мільйонів 546 тисяч гривень. Самі місцеві громади вкладуть лише 387 тисяч гривень, кошти ЄС/ПРООН становитимуть  2 мільйони 542 гривні, понад 230 тисяч виділили приватні спонсори, а решта — за обласним і місцевими бюджетами. Щоправда, останні, так би мовити, — найслабша ланка. Як повідомила С. Лобанова, реалізацію проектів із бюджетів різних рівнів недофінансовано на понад 100 тисяч гривень.
Серед проблем також — зволікання окремих районів із формуванням проектів громад-учасників. За дорученням керівництва облдержадміністрації, всі проекти мають бути затверджені найближчим часом. Те саме стосується бюджетного фінансування: заборгованість має бути погашена якнайшвидше, адже виконання взятих бюджетних зобов’язань — це питання престижу області.
До речі, переможці Всеукраїнського конкурсу проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» на кращий районний ресурсний центр громад — Новомиргородський, Новоукраїнський і Гайворонський райони не тільки успішно реалізували проекти, а ще й отримали комплекти комп’ютерної техніки.
Кіровоградська область.
Довідково
У 2012 році відібрано 33 мікропроекти, спрямовані на ремонт водопроводу, двох ФАПів і 30 загальноосвітніх та дитячих закладів в сільській місцевості. Проведені заходи з енергозбереження на 30 соціальних об’єктах дали 10-відсоткову економію бюджетних коштів.
Дослівно
Віктор СЕРПОКРИЛОВ, перший заступник голови Кіровоградської ОДА:
«Цей проект є яскравим прикладом залучення всіх можливих джерел фінансування абсолютно законним і легальним шляхом. І нехтувати таким досвідом роботи для керівників територій — вкрай необдуманий крок».